Hoe kan ik mijn debiteuren herinneren?

Elke dierenkliniek heeft met debiteuren te maken. Na het lezen van dit artikel bent u in staat om uw debiteuren te herinneren.

Voordat u begint

• Controleer of er standaardbrieven/emails/sms-teksten zijn aangemaakt, die gebruikt zullen worden om de debiteuren te herinneren. U vindt de teksten in de Content Designer.
  • Zorg ervoor dat de brieven de categorie “debiteuren brief” hebben en de SMS berichten de categorie “debiteuren sms”. De context voor zowel brieven als SMS berichten moet ingesteld zijn op “debiteuren”.
  • Om debiteuren te kunnen beheren, heeft u de juiste toegangsrechten nodig. Toegangsrechten kunnen door de beheerder worden aangepast in > Algemene Instellingen > Beheer Toegangsrollen.
  • Verwerk eerst betalingen van debiteuren die via de bank zijn voldaan, voordat u verder gaat.

Stappenplan

1. Ga naar > Financieel > Debiteuren.
  2. Standaard wordt een overzicht getoond met de debiteuren van de huidige dag.

3. Bovenaan zijn filteropties beschikbaar om te bepalen welke facturen getoond worden. Standaard zal uw huidige locatie (waarop u bent ingelogd in Animana) ingevuld staan bij het veld “factuur locatie” in de filteropties. Lees hier meer over de filteropties.

We adviseren om de filteroptie “toon facturen x keer herinnerd” te gebruiken en dan van 6 keer herinnerd terug te werken naar 0 keer herinnerd. Als dat niet gedaan wordt, maar van 0 keer herinnerd wordt gewerkt naar 6 keer herinnerd, zal een cliënt die nog 0 keer herinnerd is aan het begin van uw sessie, tegen het einde van uw sessie 6 keer herinnerd zijn.

4. Selecteer aan de linkerzijde de cliënten die u wilt herinneren door ze aan te vinken.
  5. Scroll naar beneden en selecteer de methode die u wilt gebruiken om de herinneringen te versturen.

Afhankelijk van de geselecteerde methode, zullen de daaropvolgende menuopties meeveranderen. Klik hieronder op uw gekozen methode om te lezen wat de vervolgstappen zijn.

+-SMS
    Hier kunt u een kort sms-bericht versturen naar de debiteuren om ze te herinneren aan de open facturen.

• Kies sms-tekst: standaardteksten in dit dropdown menu zijn aangemaakt in > Algemene Instellingen > Content Designer > Tabblad SMS.
    Hier kunt u een e-mail versturen met de factuur in de bijlage.

• Kies email-tekst: teksten in dit dropdown-menu zijn aangemaakt in > Algemene Instellingen > Content Designer.
      Opmerking: de bijgesloten factuur zal de tekst bevatten die u heeft ingesteld in > Algemene Instellingen > Algemene Instellingen > tabblad Factuur. Voor nieuwe facturen (0 keer herinnerd) zal de informatie uit het veld “factuurtekst” worden gebruikt. Voor herinnerfacturen zal de informatie uit het veld “factuurtekst herinnering” afgedrukt worden.
    • Stuur kopie via bcc naar: u kunt een BCC (blinde kopie) e-mailadres toevoegen om de herinnering aan te versturen.
    • Kies brief: kies of u als bijlage de gewone factuur wilt toevoegen of de factuur waarin het woord “factuur” is vervangen door “eerste herinnering”, “tweede herinnering”, “derde herinnering” of “vierde herinnering”.
    • Print briefhoofd en briefvoet: selecteer “ja” als u het briefhoofd en de briefvoet in de e-mail wilt tonen.
    Waarschuwing: als u veel debiteuren tegelijk herinnert via e-mail, kan er een melding verschijnen dat het verzenden te lang duurt en dat u het opnieuw moet proberen. Doe dit niet. Wacht tot de pagina klaar is met laden. Als u verder moet werken, open dan een nieuw tabblad of venster.

• Kies tekst: teksten in dit dropdown-menu zijn aangemaakt in > Algemene Instellingen > Content Designer. Deze brief zal afgedrukt worden en niet de volledige factuur omvatten, alleen de bedragen.
    • Print facturen gesorteerd op: selecteer of u de brieven wilt sorteren op “postcode”, “achternaam” of op “factuurnummer”. Automatisch wordt het briefhoofd en briefvoet toegevoegd die staat ingesteld in uw algemene instellingen.
    Met deze methode verstuurt u alleen de factuur, zonder begeleidende brief.

• Kies brief: kies of u de gewone factuur wilt versturen of de factuur waarin het woord “factuur” is vervangen door “eerste herinnering”, “tweede herinnering”, “derde herinnering” of “vierde herinnering”.
    • Print facturen gesorteerd op: selecteer of u de brieven wilt sorteren op “postcode”, “achternaam” of op “factuurnummer”.
    • Print briefhoofd en briefvoet: selecteer “ja” als u het briefhoofd en de briefvoet wilt afdrukken.
  6. Geef aan of u administratiekosten wilt toevoegen. Het bedrag dat hier wordt ingevuld is het totale bedrag administratiekosten dat gerekend wordt. Bedrag dat je hier toevoegt is totaalbedrag adm kosten. Dus als je vorige keer €5,- adm kosten hebt gerekend en je wilt nu weer €5,- rekenen, vul je hier €10,- in. Hij overschrijft dus eerdere adm kosten.
    Voorbeeld: u heeft in de vorige herinnering €5,- administratiekosten gerekend en u wilt deze keer €5,- extra administratiekosten rekenen, dan vult u in dit veld €10,- in, aangezien het vorige bedrag wordt overschreven met het bedrag dat hier wordt ingevuld.
  7. Selecteer of het aantal keer dat deze cliënten herinnerd zijn moet worden verhoogd.

Let op: Als u ervoor kiest om het aantal keer herinnerd te verhogen en de verzending van de e-mail of de sms mislukt (door bijvoorbeeld een ongeldig telefoonnummer of e-mailadres), dan zal het aantal nog steeds verhoogd worden.
  8. Klik op Herinner.

Meer hierover

Hoe kan ik de filteropties gebruiken?

Er zijn negen filters beschikbaar om toe te passen op de lijst met openstaande facturen. Deze kunnen allemaal gecombineerd worden, behalve “schuld ouder/jonger dan” en “batch”; van deze twee kunt u er maar een tegelijk gebruiken.

Naam veldOmschrijving
Toon facturen ... keer herinnerdHier kunt u aangeven hoe vaak een herinnering is verstuurd. Indien u alleen facturen wilt zien waarvoor twee keer een herinnering is verstuurd, geef dan 2 in. Het maximum aantal dat u hier kunt invullen is zes keer.
Schuld ouder dan….
OF
Batch
U kunt alleen een van de twee opties selecteren - dus niet allebei! Vink de filter aan die u wilt gebruiken. Vervolgens dient u aan te geven hoe oud de schuld moet zijn. Het aantal dagen wordt berekend vanaf het moment dat de factuur is aangemaakt tot aan vandaag. Aantal dagen is dan vervolgens ook weer terug te zien onder de kolom "Factuur open"

Tevens is het ook mogelijk om een batch te selecteren die via de maandrekeningen is aangemaakt.
Filter op debiteuren U kunt sommige debiteuren uitsluiten. Deze uitsluitingen worden aangegeven op de factuur via "Factuur bewerken".
Factuur locatieStandaard worden alle locaties getoond, maar via dit filter kunt u een enkele locatie selecteren.
factuurtypeHier kunt u kiezen voor het tonen van een bepaald factuurtype.
Cliënt locatieHier kunt u aangeven wat de locatie/plaats van de Cliënt moet zijn.
Automatische IncassoHier kunt u klanten met een automatische incasso opvragen of uitsluiten. Standaard worden beide getoond.
e-mailHier kunt u klanten met of zonder email opvragen. Standaard worden allen getoond.
maandrekeningenHier kunt u kiezen voor het opvragen of uitsluiten van maandrekeninghouders. Standaard worden allen getoond.
Sluit creditnota's uitHier kunt u eventuele creditnota's aansluit. Standaard worden deze getoond.

De tabel ziet er als volgt uit:

Door op het factuurnummer te klikken wordt de betreffende factuur geopend.

Wat betekenen de kolommen?

Alle kolommen kunnen worden gesorteerd door op de kolomkop te klikken.

Column Omschrijving
@E-mail. Het @ teken wordt getoond als de client een email adres heeft in Client Data.
ClientClient naam
Client locatieDe locatie waar de cliënt op is geregistreerd in het Clientdata tabblad.
DatumFactuurdatum
Factuur locatieDe locatie waar de factuur gemaakt is
Factuur OpenHet aantal dagen dat de factuur open staat.
Factuurtype Factuurtype van de cliënt.
IAutomatische incasso. De I wordt getoond als de client toestemming heeft gegeven voor automatische incasso.
KostenAdministratiekosten van de laatste herinnering.
Laatste HerinneringHet aantal dagen dat de factuur oud is.
MMaandrekeninghouder. De M wordt getoond als de client maandrekeninghouder is.
NummerFactuurnummer
Open Open bedrag op de factuur.
OpmerkingDe volgende velden worden getoond (afhankelijk of ze gevuld zijn):

1) het land van de klant als de klant een adres in het buitenland heeft;
2) "opmerkingen debiteurenlijst" van de factuur;
3) "beschrijving" van de factuur
XAantal keer dat de factuur al herinnerd is.