Hoe kan ik patiëntgegevens bewerken?

Soms heb je een patiënt ingevoerd in het systeem en moet je op een later tijdstip meer patiëntinformatie invullen. Dit artikel legt uit hoe je patiëntgegevens kunt bewerken.

Stappenplan

1. Zoek de patiënt en klik op de naam.
  2. Klik rechtsboven op het tabblad Patiëntdata.
  3. Hier kun je informatie van het dier toevoegen, veranderen en verwijderen. Meer informatie over de verschillende opties vind je verderop in dit artikel.
  4. Klik onderaan op Opslaan als je klaar bent.

Meer hierover

Hoe voeg ik identificatiegegevens van een patiënt toe?

1. Ga in het tabblad Patiëntdata naar het blok “identificatie”.
  2. Klik op Toevoegen om nieuwe identificatie-informatie voor deze patiënt toe te voegen, zoals een chipnummer, tatoeage of paspoort.
    This is box title
    Als je iets hebt veranderd in de patiëntdata voordat je op Toevoegen klikt, zie je een pop-upscherm waarin wordt gevraagd of je de wijzigingen wilt opslaan voordat je doorgaat. Klik op Opslaan en doorgaan als je je wijzigingen wilt opslaan.
  3. Selecteer in het volgende scherm het type identificatie dat je toevoegt onder “Type ID“.
  4. In het tweede veld voeg je de datum toe waarop de identificatie heeft plaatsgevonden. Als je bijvoorbeeld “chipnummer” hebt geselecteerd, verwijst de datum naar de datum waarop de microchip werd ingebracht. Als je “paspoort” hebt geselecteerd, verwijst de datum naar de datum waarop het paspoort door de dierenarts aan de eerste eigenaar is gegeven.
  5. In het veld “ID-nummer” vul je het daadwerkelijke identificatienummer in. Je kunt een scanner gebruiken om dit veld in te vullen.
  6. In het veld “Positie” geef je aan waar specifiek op het lichaam van de patiënt de identificatiemarkering aanwezig is.
  7. Gebruik het veld “Aangebracht door” om te selecteren welke dierenarts de identificatie heeft uitgevoerd.
    This is box title
    Als de naam van de dierenarts niet in de lijst staat, controleer dan in de gebruikersinstellingen of hun type gebruiker is ingesteld op “dierenarts”. Zie de gerelateerde artikelen.
  8. Klik op Opslaan of Opslaan en een andere ID toevoegen als je nog een identificatie wilt toevoegen.

Je ziet de identificatie toegevoegd aan de lijst met patiëntidentificaties.

Hoe bewerk ik identificatiegegevens van een patiënt?

1. Ga in het tabblad Patiëntdata naar het blok “identificatie”.
  2. Klik op Alle Details.
  3. Je ziet een lijst met patiëntidentificaties. Klik op Bewerken op de rij van de identificatie die je wilt bewerken.
  4. Maak je wijzigingen.
  5. Klik aan de rechterkant op Opslaan.

Je ziet de bijgewerkte identificatiegegevens in de lijst met patiëntidentificaties.

Hoe verwijder ik identificatiegegevens van een patiënt?

1. Ga in het tabblad Patiëntdata naar het blok “identificatie”.
  2. Klik achter de identificatie die je wilt verwijderen op .
  3. Je wordt gevraagd om te bevestigen. Als je zeker weet dat je de opgegeven identificatie wilt verwijderen, klik dan op OK. Zo niet, klik dan op Annuleren.

De patiëntdata wordt meteen bijgewerkt. Als je geen andere wijzigingen op deze pagina hebt aangebracht, kun je deze pagina verlaten. Als je wel andere wijzigingen hebt aangebracht, klik dan eerst op Opslaan.

Uitleg van alle velden in Patiëntdata

VeldnaamInformatieIn patiëntenkader?Op facturen?
PatiëntnummerAnimana's unieke patiënt identificatienummer. Dit nummer kan niet bewerkt worden.JaNee
NaamDe naam van de patiënt.JaJa
KlasseSelecteer de juiste klasse. Welke klasse je selecteert, bepaalt de opties binnen "diersoort" (het volgende veld).NeeNee
DiersoortVoer minstens twee karakters in om een zoekopdracht te starten. Je kunt alleen kiezen uit de zoekresultaten; je kunt geen nieuwe diersoort toevoegen. Mocht je de diersoort niet weten, druk dan tweemaal op de spatiebalk om een lijst van diersoorten op te roepen die tot de geselecteerde klasse (vorige veld) behoren. Welke diersoort je selecteert, bepaalt de opties binnen "ras" (het volgende veld).JaJa
RasVoer minstens twee karakters in om een zoekopdracht te starten en maak een keuze uit de zoekresultaten. Mocht je de naam van het ras niet weten, druk dan tweemaal op de spatiebalk om een lijst van rassen op te roepen die tot de geselecteerde diersoort (vorige veld) behoren. Het is ook mogelijk om zelf een ras in te voeren voor deze patiënt (deze wordt echter niet aan de standaardlijst toegevoegd). Alle rassen zouden in de standaardlijst moeten staan, dus als je het ras niet direct vindt, controleer dan eerst je spelling. JaNee
KruisingSelecteer "ja" als het dier een kruising is, de standaardwaarde is "nee". Ja
(Bij een kruising)
Nee
GeslachtSelecteer het juiste geslacht in de lijst.
= mannelijk
= mannelijk gecastreerd
= vrouwelijk
= vrouwelijk gecastreerd
= onbekend
JaNee
Geboren opVul de geboortedatum van de patiënt in, ofwel handmatig ofwel door op het kalender-icoon te klikken en een datum te selecteren.Ja
(Huidige leeftijd wordt getoond)
Nee
Geschatte datumAls je het veld geboortedatum verlaat, wordt dit veld zichtbaar. Vink dit veld aan als de hierboven ingevoerde geboortedatum een schatting is.Ja
(Ongeveer-icoon wordt getoond)
Nee
Overleden opIs de patiënt overleden, vul dan hier de overlijdensdatum in. Als je hier een datum invoert, wordt de patiënt automatisch op "inactief" gezet, worden herinneringen verwijderd en wordt een condoleance herinnering toegevoegd aan het patiëntdossier. Als je toekomstige afspraken hebt ingepland, krijg je de vraag of je deze wilt verwijderen of behouden.Ja
(Grafsteen-icoon wordt getoond)
Nee
WaarschuwingVul hier informatie in, waarvan je wilt dat deze duidelijk zichtbaar is in het patiëntenkader aan de linkerzijde. Gebruik dit voor belangrijke informatie en waarschuwingen, bv allergische informatie.JaNee
OpmerkingenHier kun je aanvullende informatie over deze patiënt kwijt, zoals bv reisgeschiedenis.Ja
(Getoond als icoon met uitroepteken, houd muis hierover om informatie te zien)
Nee
IdentificatieVoeg een identificatie toe door op Toevoegen te klikken. Klik in het volgende scherm eerst op het dropdownmenu onder “Type ID” en selecteer het type identificatie dat je toevoegt. In het veld “datum” vul je de datum in waarop de identificatie is aangemaakt/toegediend. “ID-nummer” betreft het daadwerkelijke identificatienummer. “Positie” wordt gebruikt om de positie van de identificatie op het lichaam van het dier aan te geven. In het veld "Aangebracht door" vul je de dierenarts in die de identificatie heeft aangemaakt/toegediend. Je vindt hier alleen de namen van de gebruikers waarbij de "type gebruiker" ingesteld staat op "dierenarts".JaJa
(Alleen het microchipnummer wordt getoond)
AbonnementVoeg een abonnement toe door op het + icoon te klikken.NeeNee
DierenartsSelecteer een voorkeursdierenarts uit de lijst. Als je nu een nieuwe afspraak maakt voor deze patiënt, zal de aangegeven voorkeursdierenarts geselecteerd worden.NeeNee
VerzorgerPaarden of koppels hebben soms een verzorger - iemand anders dan de eigenaar die voor het dier zorgt. Is dit van toepassing, selecteer dan de verzorger uit de dropdown. Staat de verzorger niet in de lijst, sla de patiëntgegevens dan op en zoek het dossier van de verzorger. Vink daar de optie "maandrekening" aan (Cliëntdata > tabblad Financieel). De verzorger wordt bovenaan een patiëntdossier weergegeven. NeeNee
KleurVoer minstens twee karakters in om een zoekopdracht te starten en maak een keuze uit de zoekresultaten. Mocht je de naam van de kleur niet weten, druk dan tweemaal op de spatiebalk om een lijst van kleuren op te roepen. Het is ook mogelijk om zelf een kleur toe te voegen (deze wordt echter niet aan de standaardlijst toegevoegd). Alle kleuren zouden in de standaardlijst moeten staan, dus als je de kleur niet direct vindt, controleer dan eerst je spelling. JaNee
VachtVoer minstens twee karakters in om een zoekopdracht te starten en maak een keuze uit de zoekresultaten. Mocht je de naam van de vacht niet weten, druk dan tweemaal op de spatiebalk om een lijst van vachttypes op te roepen. Het is ook mogelijk om zelf een vachttype toe te voegen (deze wordt echter niet aan de standaardlijst toegevoegd). Alle vachttypes zouden in de standaardlijst moeten staan, dus als je de vacht niet direct vindt, controleer dan eerst je spelling. NeeNee
Gebruik van dierVoer minstens twee karakters in om een zoekopdracht te starten en maak een keuze uit de zoekresultaten. Druk tweemaal op de spatiebalk om een lijst van gebruiken op te roepen om uit te kiezen. Het is ook mogelijk om zelf een gebruik toe te voegen (deze wordt echter niet aan de standaardlijst toegevoegd). Alle gebruiken zouden in de standaardlijst moeten staan, dus als je het gebruik niet direct vindt, controleer dan eerst je spelling. NeeNee
AfstammingJe kunt de namen van de ouderdieren in dit veld noteren. Relevant voor rashonden en paarden. JaNee
StokmaatVul de hoogte van het dier in. Selecteer "cm" of "m" in de dropdown erachter.NeeNee
Aparte factuurVink aan als je standaard voor deze patiënt een aparte factuur wilt uitgeven. Alleen van toepassing voor cliënten met meerdere dieren. Als de cliënt op een dag voor meerdere dieren een consult heeft, zullen normaal gesproken alle factuurregels van alle dieren op dezelfde factuur komen. Met deze optie worden de factuurregels voor deze patiënt op een aparte factuur geprint. Aanbevolen voor verzekerde dieren. NeeNee
Blokkeer factureringVink aan als je niet wilt dat deze patiënt automatisch wordt meegenomen in de maandfacturatie. NeeNee
VerzekeringSelecteer een verzekeringsmaatschappij en geef het polisnummer in. De volgende maatschappijen worden ondersteund:

Aegon, Bierum, Efo, Equine Risk, Fairmount, Figo, Hema, Inshared, Kruidvat, Nationaal Spaarfonds, Ohra, PetSecur, Proteq, Reaal Dier & Zorg, SNS, Xcellenthorse.
Ja
(Getoond als paraplu-icoon, houd muis hierover om informatie te zien)
Ja
StatusStandaard staat de status op "normaal". Andere opties zijn: andere eigenaar, euthanasie, natuurlijke dood, onbekend, vergiftigd, verhuisd, verkocht, vermist, verongelukt. Je kunt de status handmatig wijzigen door een andere optie te kiezen in het dropdownmenu.

In het geval van euthanasie met een product waaraan de actie "euthanasie" is toegewezen, wordt de status van de patiënt automatisch gewijzigd in "euthanasie".
JaNee
StartdatumDe datum waarop deze patiënt in het systeem is aangemaakt. NeeNee
ActiefStandaard staat "ja" geselecteerd om aan te geven dat dit dier actief is. Selecteer "nee" als je de patiënt wilt deactiveren. Bij het invullen van een overlijdensdatum of het toevoegen van een product met als actie "euthanasie", wordt het dier automatisch gedeactiveerd. Inactieve patiënten ontvangen geen mailings en herinneringen.NeeNee
Knop: Foto patiënt toevoegenKlik op de knop om een foto van deze patiënt toe te voegen.JaNee
Knop: GezondheidsplanKlik op de knop om een gezondheidsplan aan deze patiënt te koppelen. Je kunt kiezen uit gezondheidsplannen die in jouw account zijn aangemaakt onder Extra > Producten > Gezondheidsplan.JaNee
Knop: Verplaats patiëntKlik op de knop om deze patiënt te verplaatsen naar een nieuwe eigenaar. Volg de eenvoudige instructies om de patiënt aan de nieuwe eigenaar te koppelen. Ja
(Getoond als opmerking)
Nee

Hoe verwijder ik een patiënt?

This is box title

Je hebt toestemming nodig om een patiënt te kunnen verwijderen. Toegangsrechten kunnen door de beheerder worden aangepast in cog > Algemene Instellingen > Beheer Toegangsrollen.

Als je per ongeluk een patiënt hebt aangemaakt en je hebt geen informatie aan het patiëntendossier toegevoegd, kun je die patiënt verwijderen door naar het tabblad Dieren te gaan en achter de naam op img_5c4aec6b59ec2te klikken.

Om de integriteit van de gegevens te waarborgen, is het niet mogelijk een patiënt te verwijderen waarvan informatie aan het patiëntendossier is toegevoegd. Je kunt de patiënt dan deactiveren door naar het tabblad Patiëntgegevens te gaan en nee te selecteren naast het veld “actief” (aan de rechterkant).

Hoe voeg ik een foto van een patiënt toe?

This is box title

Afbeeldingen moeten in JPG-formaat zijn.

1. Open het tabblad Patiëntdata.
  2. Scrol naar beneden en klik op de knop Foto Patiënt Toevoegen.
  3. Klik op Bestand kiezen (of Bladeren – afhankelijk van je browser).
  4. Selecteer de afbeelding van de patiënt die je wilt uploaden op je computer.
  5. Klik op Openen.
  6. Klik op Toevoegen.