Sender Policy Framework (SPF) e-post validering

Validering av e-post via Sender Policy Framework (SPF) ger större säkerhet och ökar chansen att e-post meddelanden når fram till mottagaren.

Varför SPF?

Vem som helst kan skicka ett e-postmeddelande från vilken e-postadress som helst, till vilken e-postadress som helst – utan att ha någon särskilt stor tekniska kunskap, så fungerar det i SMTP systemet, som är det vanligaste sättet att skicka e-post. På grund av det här ”kryphålet” har SPF skapats.

Hur fungerar SPF?

SPF låter ägaren (eller hosten) av domännamnet ( t ex abc.se) att informera leverantören ( så som Hotmail och Goggle ) vilken specifik IP-adress som det är tillåtet att skicka från. Som exempel kan ett domännamn – dinveterinarklinik.se – ställas in att bara skicka e-post från IP-adressen 123.123.123.123. Det betyder att spammare inte kan använda den här e-postadressen, eftersom de då kommer att skicka från en annan IP-adress.

Hur slår jag på SPF?

Du ska kontakta din e-post leverantör så kan de hjälpa dig slå på funktionen gällande extra DNS-registrering, kallat SPF-registrering, som definierar vilken IP-adress som ska skicka e-post med ditt domännamn.

SPF och IDEXX Animana

SPF är bra på att blockera spam, men, om SPF funktionen är igång på er domän kan e-post skickade från Animana bli nekade av en mottagare om Animanas server inte finns definierad i din SPF-registrering. Tursamt nog är det enkelt att åtgärda. Du behöver bara justera din DNS´s SPF-registrering så den inkluderar Animanaserverns IP-adress. Du behöver inte ens lägga till alla våra nuvarande och framtida IP-adresser utan bara lägga till ”include:spf.animana.com” till TXT-registreringen med SPF detaljerna.

Hur testar jag om min domän har SPF-registrering?

För att se om din domän har SPF funktion, gå till http://tools.bevhost.com/spf/ och skriv in ditt domännamn.

Mer information

För mer information om SPF, gå till http://www.openspf.org/