Hoe anonimiseer ik cliëntgegevens?

Volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) heeft elk individu het recht op vergetelheid. Elke cliënt heeft daarom het recht om zijn of haar data te laten verwijderen uit Animana. Dit artikel legt uit hoe bepaalde gegevens geanonimiseerd en verwijderd kunnen worden in Animana.

Voordat je begint

Dit is de box-titel

Let op: de volgende instructies zijn gebaseerd op een voorbeeld. De vraag of en wanneer gegevens verwijderd moeten worden, moet gesteld worden aan een juridisch adviseur.

Dit is de box-titel

Wanneer een cliënt zijn/haar gegevens wil laten verwijderen, dien je ervoor te zorgen dat deze persoon niet meer te identificeren is door de gegevens te anonimiseren. Onder andere persoonlijke gegevens zoals namen en adresgegevens moeten compleet verwijderd worden. De volgende instructies laten enkel zien hoe je naam- en adresgegevens uit Animana kunt verwijderen – indien er in jouw situatie meerdere gegevens weggehaald moet worden, bepaal dan eerst met een juridisch adviseur welke gegevens dat zijn.

Stappenplan

  1. Bepaal eerst welke velden geanonimiseerd moeten worden.
    In dit voorbeeld heeft de gebruiker ervoor gekozen om gegevens uit het tabblad Cliëntdata te verwijderen.
  2. Klik op het tabblad Cliëntdata.
    Automatisch zal het subtabblad “Gegevens” geselecteerd worden. De informatie op dit tabblad ziet er als volgt uit:

    Let op dat de gegevens weggehaald moeten worden die kunnen herleiden naar de ware identiteit van de cliënt.
  3. Verander de achternaam (of bedrijfsnaam) door een ander woord, bijvoorbeeld “Anoniem”.
  4. Verwijder nu de informatie uit alle velden die herleidbare informatie bevatten, zoals “voornaam”, “e-mail” en adres:
  5. Klik op Opslaan.
Dit is de box-titel
Wanneer je er voor kiest om het adres te verwijderen, dan zal het oude adres als een notitie verschijnen in het cliëntdossier. Indien gewenst, kun je dit met het prullenbakje alsnog volledig verwijderen.

Adviseer de cliënt wat de gevolgen van het anonimiseren van hun gegevens in het systeem zullen zijn. Aangezien de verwijderde informatie niet wordt opgeslagen, kan het anonimiseren niet worden teruggedraaid.

Bijgewerkt op 17 mei 2022

Heeft dit artikel je geholpen?

Feedback?