Hoe bepaal ik de waarde van mijn voorraad?

Het is altijd belangrijk om te weten hoeveel producten op voorraad zijn, niet alleen om te bepalen hoeveel producten er eventueel besteld moeten worden, maar ook om de totale waarde van de huidige voorraad in kaart te brengen. Dit artikel laat zien hoe de waarde van uw voorraad bepaald kan worden.

Voordat u begint

De waarde van de voorraad kan alleen bepaald worden als van de producten de prijsinformatie is ingevuld in de velden “kostprijs” en “basisprijs” ( > Producten > Producten en open een product door erop te klikken).

Stappenplan

1.  Ga naar   > Voorraad > Bijwerken voorraadtelling.
  2. Hier is een lijst te zien van alle producten en de huidige aantallen (op de locatie waarop ingelogd is).
  3. Klik onderaan de lijst op het -icoon om de lijst te exporteren naar Excel.
  4. Open het bestand in Excel:

5. Klik bovenaan op Enable editing.
  6. Selecteer alle producten in kolom M (“waarde basisprijs”) of kolom N (“waarde kostprijs”)
    Basisprijs is de catalogusprijs van de leverancier. Kostprijs is het bedrag waarvoor het product uiteindelijk is aangeschaft (dit is dus de basisprijs minus eventuele korting die besproken is met de leverancier)
  7. Zodra alle producten zijn geselecteerd in kolom M of N, klik dan op het tabblad Formules en klik vervolgens op AutoSum.
  8. De waarde van de voorraad zal vervolgens in de laatste cel in kolom M of N tevoorschijn komen:

Meer hierover

Hoe kan ik de waarde van mijn voorraad bepalen als ik mijn voorraad niet beheer via Animana?

Controleer of bij de details van de producten de prijsinformatie is ingevuld in de velden “kostprijs” en “basisprijs”. Om Animana te gebruiken om de waarde van de voorraad te bepalen, zal de huidige voorraad eerst handmatig in Animana ingevoerd moeten worden.

1. Ga naar  > Voorraad > Bijwerken voorraad.
  2. Bovenaan de pagina kan gefilterd worden op productgroep. Dit maakt het makkelijker om de voorraad  van een groep producten bij te werken:

3. Geef aan wat de huidige voorraad is in de kolom “In voorraad”.
  4. Zodra wijzigingen zijn aangebracht, vergeet dan niet om aan de rechterzijde van het product op Opslaan te klikken.

Waarschuwing: wijzigingen in de voorraad kunnen tijdens dit proces niet ongedaan gemaakt worden!

Indien u werkt met batchnummers en/of verloopdata in Animana, dan adviseren wij om nooit handmatige wijzigingen door te voeren. Handmatige wijzigingen zullen ervoor zorgen dat de link verbroken wordt tussen de aantallen in voorraad en de batchnummers/verloopdata.

5. Als alle wijzigingen zijn doorgevoerd, ga dan naar  > Voorraad > Bijwerken voorraadtelling.
  6. Klik op het  -icoon onderaan de pagina om de lijst te exporteren naar Excel.
  7. Zie verder de uitleg hierboven.
Opmerking: aangezien u geen voorraad bijhoudt in Animana, zullen de aantallen die hier volgend jaar vermeld staan negatief zijn (omdat er wel producten uit de voorraad verkocht worden maar de inkoop niet in Animana wordt verwerkt). Dat is geen probleem. Volgend jaar vult u hier gewoon de cijfers van de voorraadtelling op dat moment in.