Hoe deel ik mijn boekhouding met mijn accountant?

Als je gebruikmaakt van de diensten van een accountant of boekhouder, zul je je financiële gegevens met hem of haar moeten delen. Dit artikel legt uit hoe je je boekhouding in Animana kunt delen met je accountant.

Voordat je begint

This is box title
Om financiële gegevens in Animana te kunnen delen, heb je de juiste rechten nodig. Toegangsrechten kunnen door de beheerder worden aangepast in cog> Algemene Instellingen > Beheer Toegangsrollen.

Stappenplan

De meeste accountants kunnen zogenaamde financiële audit files verwerken. Zo’n audit file kun je als volgt exporteren uit Animana.

1. Ga naar img_5c389ec0d5d1b> Financieel > Export Audit File.
  2. Scroll naar beneden en selecteer uit het dropdownmenu het boekjaar dat je wilt delen met je accountant.
  3. Klik op Genereer Auditfile.
  4. Mogelijk krijg je een melding dat je eerst je financiële gegevens moet bijwerken. Klik in dat geval op Start Taak. Je ziet vervolgens een voortgangsrapport.
  5. Als de financiële gegevens zijn bijgewerkt, keer je terug naar het overzicht met audit files en zal jouw audit file onderaan zijn toegevoegd aan de lijst.
  6. Klik op om het bestand op je computer op te slaan.

Je kunt dit bestand dan delen met je accountant.

Meer hierover

Mijn accountant verwerkt geen audit files, wat nu?

Als alternatief kun je ook een overzicht verkrijgen door de onderstaande stappen te volgen.

1. Ga naar img_5c389ec0d5d1b> Financieel > Balans.
  2. Scroll naar beneden en vink alle vakjes aan door te klikken op Selecteer Alles.
  3. Klik dan op Export.
  4. Selecteer een periode en klik op Export Balans.

Er wordt automatisch een Excel download gestart. Je kunt dit bestand op je computer opslaan en het bestand delen met je accountant. Of je kunt je accountant toegang geven tot Animana zodat ze het document zelf kunnen downloaden. Hieronder lees je hoe je die toegang kunt instellen.

Hoe kan ik mijn accountant toegang geven tot Animana?

1. Ga naar cog> Algemene instellingen > Beheer Toegangsrollen.
  2. Klik bovenaan op Toegangsrol toevoegen.
  3. Geef deze toegangsrol een naam, bijvoorbeeld ‘Accountant’.
  4. Klik op Opslaan.
  5. Er is een nieuwe kolom toegevoegd voor deze toegangsrol, met de naam ‘Accountant’. Alle rechten voor een nieuwe toegangsrol zijn standaard geopend. Dit wordt weergegeven door een groen slot. Zorg ervoor dat alle rechten worden afgesloten, behalve de financiële rechten. Rechten zijn te openen of sluiten door op het slot te klikken. Dit verandert het slot van (open, verleende toestemming) naar.
  6. Ga vervolgens naar cog> Algemene instellingen > Beheer Gebruikers.
  7. Scroll naar beneden en klik op Nieuwe gebruiker.
  8. Voer de gegevens van de accountant in.
  9. Zorg ervoor dat je aan de rechterzijde bij “toegangsrol” de rol ‘Accountant’ selecteert in het dropdownmenu.
  10. Klik op Opslaan.
  11. Deel de inloggegevens met je accountant.