Hoe voeg ik een nieuw product toe vanuit de prijslijst van een leverancier?

Om producten te kunnen verkopen, moet je ze eerst toevoegen in je productendatabase in  Animana. Dat kan op twee verschillende manieren. Of je vult alle productinformatie zelf in, of je gebruikt de koppeling met een leverancier. In Nederland is het mogelijk om producten van de volgende leveranciers rechtstreeks in Animana toe te voegen: Covetrus, AST, Royal Canin, Aesculaap, NL Pharma, IDEXX In-huis Lab en IDEXX Referentie Lab. Dit artikel legt uit hoe je een nieuw product toevoegt met behulp van de prijslijstkoppeling met een leverancier in Animana.

Voordat je begint

This is box title
  • Om producten te kunnen beheren, heb je de juiste rechten nodig. Toegangsrechten kunnen door de beheerder worden aangepast in cog > Algemene Instellingen > Beheer Toegangsrollen.
  • Let op: als je een een product toevoegt vanuit de prijslijst, betekent dit niet dat je een bestelling plaatst bij de leverancier. Het product zal alleen toegevoegd worden aan de productendatabase die je gebruikt in Animana.

Stappenplan

1. Ga naar  > Product > Producten.
  2. Selecteer naast het veld “product van prijslijst toevoegen” de leverancier waarvan je een product wilt toevoegen.
  3. Klik op Prijslijst product toevoegen.
  4. Je komt in het scherm “Voeg producten van [leverancier] toe”.
  5. Vul in het veld “zoek product” (een deel van) de productnaam in of laat het veld leeg.
    This is box title
    Tip: je kunt ook de catalogus doorzoeken door bijvoorbeeld in het zoekveld “a1” in te typen; dit geeft de eerste pagina van alle producten van deze leverancier, beginnend met een a.
  6. Selecteer de “margeregel” die je wilt gebruiken om van de inkoopprijs de verkoopprijs te berekenen. Zie de gerelateerde artikelen.
  7. Selecteer de “productgroep” waar je dit artikel aan wilt toevoegen.
  8. Klik zodra deze velden zijn ingevuld op Toon.
    Je ziet een lijst met producten, eenheden en prijzen. Je hebt de margeregel ingesteld bij stap 6 en op basis daarvan berekent Animana de verkoopprijs die je in de lijst ziet. Je kunt dit later nog aanpassen.
  9. Klik op Opslaan achter het product in de lijst dat je wilt toevoegen.
    This is box title
    Let op: als je gebruikmaakt van margeregels, adviseren we je om bij het toevoegen van een product vanuit de prijslijst het product eerst op te slaan en dan pas de eenheden aan te passen, anders wordt er een onjuiste verkoopprijs berekend.
  10. Klik nogmaals op Opslaan of klik op Opslaan En Volgende als je nog een product wilt toevoegen.

Zodra het product is opgeslagen kan je via img_5c389ec0d5d1b> Producten > Producten het product inzien, aanpassen en verder aanvullen. Met name de eenheden en de voorraad zijn belangrijk. Hieronder lees je meer.

This is box title
Let op! Bij het toevoegen van nieuwe producten vanuit de prijslijsten van je groothandel die in Animana geïmporteerd worden, wordt voor alle UDD middelen standaard het btw-percentage van 21% ingevuld. Doordat de kanalisatiestatus van alle antibiotica nu UDD is kan het gebeuren dat hierdoor ook producten die je meestal meegeeft, op 21% btw staan. Als je dit eenmalig aanpast naar 9% zal dit lage percentage ook bij toekomstige prijsaanpassingen gebruikt worden.

Meer hierover

Wat betekent het als ik een groen vinkje zie in de lijst bij stap 8?

Producten met een groen vinkje in de laatste kolom bij stap 8 van het stappenplan staan al in je productendatabase en hoef je dus niet nogmaals toe te voegen. Animana controleert de code in kolom 7 van de lijst met de beschikbare codes in je productendatabase. Als deze al bestaat, zie je dus een groen vinkje.

Hoe werk ik de voorraad bij na het toevoegen van een nieuw product?

Als je aan voorraadbeheer doet, moet je zodra je een product hebt toegevoegd, aangeven wat de voorraad van dit product is in je praktijklocatie.

1. Ga naar  > Product > Producten.
  2. Vul bovenaan achter “zoek product” de naam in van het product dat je wilt bewerken.
  3. Klik op Zoek.
  4. Klik op het juiste product in de zoekresultaten.
  5. Klik op het tabblad Voorraad.
  6. Vul de velden in.
    VeldBeschrijving
    MagazijnDe praktijklocatie waar de voorraad van dit product zich bevindt. Als je dit product op meerdere locaties op voorraad hebt, voeg dan voor elke locatie een aparte regel toe met de voorraad in die locatie.
    In voorraadHoeveel je momenteel van dit product op voorraad hebt.
    BestelniveauDe minimale hoeveelheid die dit product moet hebben. Zodra de voorraad lager is dan het hier aangegeven aantal, zal Animana het product op de bestellijst plaatsen.
    BestelaantalHoeveel besteleenheden standaard besteld moeten worden.
    InfoHier kun je een notitie toevoegen voor intern gebruik.
    MutatiesDe knop Mutaties opent een pop-upscherm met de voorraadgeschiedenis, die je toont wanneer er een verandering was in het voorraadaantal van dit product, wat voor wijziging het was (bestelling, verkoop, retour) en of het product inkomend of uitgaand was.