Hoe voorkom ik dat verstuurde e-mails uit Animana gemarkeerd worden als spam door gebrek aan een SPF record?

Het kan voorkomen dat verstuurde e-mails vanuit Animana niet aankomen in de inbox van de ontvanger, maar regelrecht naar het mapje voor ongewenste e-mail gaat. Dit komt omdat Animana in veel gevallen niet toegevoegd is aan het Sender Policy Framework (SPF) record van jouw domein. Zodra Animana is opgenomen in het SPF record, zullen de kansen aanzienlijk toenemen dat je e-mail rechtstreeks in de inbox van de ontvanger belandt. Dit artikel zal instructies verschaffen over het toevoegen/aanpassen van het SPF record om het probleem te verhelpen.

Voordat je begint

This is box title
  • Kennis over webhosting en DNS is een vereiste om deze instructies met succes op te volgen. Indien je de kennis over de voorgenoemde zaken niet hebt, dan adviseren we je om contact op te nemen met je hostingprovider voor hulp.
  • Tevens adviseren we alle praktijken om het gebruik van woorden zoals info of mailing niet te gebruiken in het e-mailadres (bijvoorbeeld: info@jouwdierenkliniek.nl OF mailing@jouwdierenkliniek.nl). Ons advies is om een e-mailadres te gebruiken dat gepersonaliseerd is, zoals dierenarts@jouwdierenkliniek.nl.
  • Voordat je begint aan deze instructies is het van belang om eerst te controleren of er al een SPF record bestaat op jouw domein. Om dit te controleren ga je naar MXToolbox  > Typ de domeinnaam in (bijvoorbeeld jouwdierenkliniek.nl) > Verander de oranje knop van “MX Lookup” naar “SPF Record Lookup” en klik op de knop. Het SPF record is goed opgezet wanneer spf.animana.com getoond wordt met de waarde “Pass” in het column “PrefixDesc”:

• Het kan tot 48 uur duren voordat een SPF record of een wijziging hiervan in werking treedt.
  • Deze instructies zijn alleen van toepassing wanneer je gebruikmaakt van een webserver met een domeinnaam en wanneer je voldoende kennis hebt over het maken/aanpassen van je DNS records. Praktijken die gebruikmaken van een e-mailprovider zoals Gmail of Outlook, zullen niet in staat zijn om het SPF record aan te kunnen passen aangezien deze records vaak in beheer zijn van de gekozen e-mailprovider.

Stappenplan

This is box title

Op dit moment is het alleen maar mogelijk om generieke instructies voor dit artikel te schrijven aangezien er ontzettend veel hostingproviders zijn die allen hun eigen manier van DNS/SPF beheer erop nahouden. Mocht je meer hulp nodig hebben met het toevoegen/bewerken van je SPF record, dan adviseren we je om contact op te zoeken met je hostingprovider.

De volgende stappen zullen uitleggen hoe je een SPF record toevoegt aan je DNS.

Een nieuwe SPF record toevoegen
  1. Zorg er eerst voor dat je hostingprovider SPF heeft aangezet op je webserver.
  2. Ga naar de dashboard van je hostingprovider en open de pagina waar je je DNS kunt aanpassen.
  3. Maak een nieuw record aan.
  4. Voeg het volgende toe aan je record:   “v=spf1 include:spf.animana.com ~all“. Het is ook mogelijk om hier extra argumenten toe te voegen, voor meer informatie hierover verwijzen we je door naar je hostingprovider.
  5. Sla het record op.
Animana toevoegen aan een bestaand SPF record

In dit voorbeeld mag je er vanuit gaan dat de praktijk al een bestaand SPF record heeft. Het domein in dit voorbeeld is jouwdierenkliniek.nl.

1. Zorg er eerst voor dat je hostingprovider SPF heeft aangezet op je webserver.
  2. Ga naar de dashboard van je hostingprovider en open de pagina waar je je DNS kunt aanpassen.
  3. Open het bestaande SPF record.
    This is box title
    Let op dat je wel het bestaande SPF record bewerkt, want je kunt niet meerdere SPF records op een DNS hebben.
  4. In dit voorbeeld gaan we iets toevoegen aan het bestaande SPF record dat momenteel de volgende regel bevat:  “v=spf1 include:spf.youranimalclinic.co.uk ~all“.
  5. Voeg hier het volgende aan toe “include:spf.animana.com” en dan krijg je een regel vergelijkbaar aan het volgende:  “v=spf1 include:spf.youranimalclinic.co.uk include:spf.animana.com ~all“.
  6. Sla het record op.

Meer hierover

Wat is SPF en waarom is het belangrijk?

Het staat voor Sender Policy Framework en het is een methode om te valideren of een e-mail van een goedgekeurd domein komt. In andere woorden, het zorgt ervoor dat Animana goedkeuring krijgt van de beheerder van het domein om e-mailberichten te versturen van het betreffende domein.

Dit is een belangrijk onderdeel van e-mailveiligheid omdat SPF voorkomt dat andere partijen op basis van jouw domeinnaam fraudulente e-mails kunnen versturen.