Hoe verwerk ik een ontvangen bestelling?

U heeft een bestelling geplaatst bij uw leverancier. Als de bestelling vervolgens op de praktijk wordt geleverd, wilt u de voorraad aanpassen. Dit artikel legt uit hoe u een bestelling verwerkt zodat de voorraad wordt bijgewerkt.

Stappenplan

1. Ga naar > Voorraad > Bestellingen
  2. Open de betreffende bestelling door er op te klikken.
  3. Controleer of de bestelling klopt (vergelijk de ontvangen producten met de lijst met bestelde producten).
  4. Als alles klopt, klikt u op Opslaan en inboeken.

This is box title
    Let op: Als u op Opslaan klikt, worden eventuele wijzigingen opgeslagen, maar zal de bestelling niet worden ingeboekt en de voorraad ook niet worden bijgewerkt.
  5. De bestelling is gemarkeerd als ‘gesloten’ en de voorraad is bijgewerkt.

U keert terug naar het overzicht met bestellingen. De verwerkte bestelling staat niet meer in de lijst, deze is automatisch verplaatst naar de inactieve bestellingen. Als u deze nog wilt inzien klikt u op Toon inactief.

Meer hierover

Wat doe ik als de geleverde producten niet overeenstemmen met de bestelde producten?

Het komt regelmatig voor dat er een verschil is tussen de producten die u besteld heeft en de producten die geleverd worden. De volgende scenario’s zijn mogelijk.

A. Een product is niet geleverd en wordt nageleverd

Controleer eerst de volledige bestelling en verwerk dan als volgt alle producten van deze bestelling die in nota staan.

1. Ga naar > Voorraad > Bestellingen
  2. Open de betreffende bestelling door er op te klikken.
  3. Vink rechts achter de niet geleverde producten het vakje “Zet in nota” aan.

4. Klik op de knop Zet In Nota.
  5. Het product zal hierdoor uit de huidige bestellijst verwijderd worden. Klik op OK bij de vraag in het pop-up scherm of u zeker weet dat u de geselecteerde items in een aparte bestelling wilt plaatsen.
  6. U keert terug naar de lijst met bestellingen en ziet dat er een nieuwe bestelling is toegevoegd met de status ‘in nota’.

7. Open de bestelling die u aan het verwerken was en als de rest verder klopt, klikt u nu op Opslaan en inboeken.

B. Een product is niet geleverd en wordt ook niet nageleverd

Als het product niet nageleverd wordt, bijvoorbeeld omdat het uit de handel is genomen, verwijdert u het product volledig uit de bestelling. Dit doet u door op te klikken achter het betreffende product.

This is box title

Tip: pas ook de instellingen van het product aan, zodat dit product niet automatisch de volgende keer weer op uw bestellijst komt. U doet dit door de velden “bestelniveau” en “bestelaantal” leeg te maken in het tabblad Voorraad van het product.

C. Een product is deels geleverd

Als het bestelde product wel geleverd is, maar niet in de juiste hoeveelheid, verwerkt u dit als volgt.

1. Klik op achter het betreffende product. Dit zal de bestelregel dupliceren onderaan de lijst.
  2. Vul in een van de regels bij “Aantal” het geleverde aantal in.
  3. Vul in de andere regel bij “Aantal” het aantal in dat nageleverd wordt.
  4. Vink achter het nageleverde aantal het vakje “Zet in nota” aan en klik op de knop Zet In Nota.
This is box title

Let op! Het dupliceren en in nota zetten van productregels moet gebeuren voordat u batchnummers en vervaldata invoert.

D. Een product is wel geleverd, maar niet besteld

Als u het product wenst te houden, kunt u de velden onderaan de bestelling gebruiken om dit product toe te voegen aan de bestelling.

Klik daarna op Opslaan en inboeken.

Als u het product niet wilt houden, zult u contact moeten opnemen met de leverancier om het te retourneren. U hoeft hiervoor niets in Animana te registreren, u heeft het product immers niet besteld.

Hoe verwerk ik batchnummers en/of verloopdata van bestelde producten?

This is box title

Let op! Zorg ervoor dat de gewenste regels gedupliceerd zijn, en de aantallen van de producten kloppen, voordat u batchnummers en verloopdata invoert.

1. Voer de velden “Batch” en “Verloopdatum” in achter de gewenste producten.

2. Doe dit voor alle producten met batchnummers en verloopdata.
  3. Klik onderaan op Opslaan En Inboeken.