Hoe doe ik een kastelling met de CCV-integratie?

Animana houdt gedurende de dag alle transacties bij, zodat aan de einde van de dag een specifiek bedrag wordt verwacht in de kassa. Aan het einde van iedere werkdag wil je zeker weten dat het bedrag in de kassa ook daadwerkelijk overeenstemt met de transacties zoals deze zijn geregistreerd in Animana. Anders ontstaat er een kasverschil. Omdat je gebruikmaakt van de CCV-integratie, gebeurt de kastelling iets anders dan normaal. Dit artikel legt uit hoe je de kastelling in Animana uitvoert als je gebruikmaakt van de CCV-integratie.

This is box title

Opmerking: Animana gebruikt een kastelling in plaats van een dagtelling. Dit betekent dat geteld wordt van kastelling tot kastelling, niet van dag tot dag.

This is box title
Voorbeeld: als je een kastelling doet op vrijdagavond om 18:00 uur en je hebt in het weekend een spoedpatiënt, dan is het geen enkel probleem dat je de volgende kastelling op maandag doet. De kastelling op maandag omvat dan alle transacties die gemaakt zijn ná vrijdagavond 18:00 uur.

Voordat je begint

This is box title

Om het dagoverzicht te kunnen inzien heb je de juiste toegangsrechten nodig. Toegangsrechten kunnen worden aangepast in > Algemene Instellingen > Beheer Toegangsrollen.

Stappenplan

1. Ga naar  > Financieel > Dagoverzicht.
  2.  Selecteer bovenaan de juiste datum en klik op Toon Dagoverzicht.

This is box title
    Zorg ervoor dat je de volgende stappen in de beschreven volgorde uitvoert, anders ontstaan er fouten!
  3. Controleer of er kassabonnen in de kassalade zijn. Zo ja, scrol dan naar beneden en klik op Boek Bonnetje.
  4. Moet er geld uit de kassa afgestort worden naar de kluis? Klik dan op Boek Kasopname.
  5. Vul nu pas bovenaan de sectie “Kastelling” in. Vul het aantal munten en briefgeld in (dus niet de waarde ervan). Je vult in hoeveel geld er over is nádat er eventueel geld is afgestort naar de kluis.
    This is box title
    Handig om te weten: dit bedrag vormt het startbedrag van je kassa van de volgende dag.
  6. Neem het bedrag over dat onderaan de lijst met betalingen staat bij “totaal ontvangen per PIN (sinds vorige kastelling)” en vul dat in in het veld “PIN”. Is het bedrag boven de duizend, gebruik dan geen punt (dus niet 1.234 maar 1234). Heb je meerdere pinterminals op een locatie, dan adviseren we je de totalen van de pinterminals bij elkaar optellen en het totaalbedrag in te vullen in het veld “PIN”.
  7. Controleer de tijd van de kastelling.
    This is box title
    Let op: zorg ervoor dat je hier een tijdstip invult waardoor alle transacties meegeteld worden in de kastelling. Als je nu bijvoorbeeld nog een betaling van een factuur corrigeert en vergeet het tijdstip aan te passen, zal deze transactie niet meegenomen worden in de kastelling en zal er dus een kasverschil ontstaan in Animana.
  8. Klik op Opslaan.
  9. Als er een kasverschil is, zie je dit aan een driehoekje achter het veld “totaal verwacht in kassalade”. Als er een pinverschil is, zie je een rode melding in beeld onder de knop Opslaan. Meer hierover.
    This is box title
    Let op: heb je 2 of meer pinterminals op een locatie, dan krijg je altijd de melding dat er een pinverschil is.
  10. Bij de laatste kastelling van de dag en alleen als er geen verschil is tussen de bedragen in de velden “totaal verwacht in kassalade” en “kastelling vandaag“, vink je het vakje “Definitief sluiten” aan en klik je vervolgens op Opslaan. Het kan zijn dat er in jouw praktijk afspraken zijn gemaakt over wie deze laatste stap mag uitvoeren.
    This is box title
    Let op: als je “definitief sluiten” hebt aangevinkt, wordt een eventueel kasverschil definitief geboekt naar het grootboek kasverschillen en kunnen er na opslaan geen wijzigingen meer worden aangebracht in deze dagafsluiting. Het is niet mogelijk dit dagoverzicht opnieuw te openen.

Meer hierover

Er is een kasverschil, hoe los ik dat op?

Als je een betaling moet corrigeren, legt dit artikel uit hoe dat moet:

Help, ik krijg een foutmelding van een pinverschil!

Foutmeldingen ontstaan omdat er op de pagina van het dagoverzicht een verschil is tussen de waarde in het veld “totaal ontvangen per PIN (Sinds vorige kastelling)” en de waarde in het veld “PIN”. Deze melding is slechts een hulpmiddel om eventuele pinverschillen op te lossen. Er wordt bij het opslaan van het dagoverzicht geen pinverschil in de boekhouding geboekt, omdat alle verschillen al bijgehouden worden op het kasboek pin.

Als je een CCV integratie hebt, zouden er geen pinverschillen meer moeten voorkomen, doordat het juiste bedrag automatisch doorgestuurd wordt naar de terminal en de terminal aan Animana doorgeeft of er betaald is. Als je vergeten bent het pintotaal in te vullen voordat je het dagoverzicht opslaat is dat dus niet erg. Heb je 2 of meer pinterminals op een locatie, dan krijg je altijd de melding dat er een pinverschil is. Je kunt de foutmelding met betrekking tot pinverschillen negeren.

This is box title
Let op: het is wel belangrijk dat je controleert dat er geen kasverschil is, voordat je het dagoverzicht definitief opslaat.

Meer dan één kastelling per dag

Het is mogelijk om een kastelling te doen voor elke dienstwissel gedurende de dag. De eerste kastelling is hetzelfde. In elke kastelling van die dag moet je de tijd aanpassen naar de tijd van die kastelling. Stap 10 uit het stappenplan voer je gedurende de dag niet uit.

Je kunt dus meerdere keren per dag je kas tellen en opslaan. Eventuele kasverschillen worden alleen geboekt na het aanvinken van het vakje “definitief sluiten” (stap 10 in het stappenplan). Daarna kun je niets meer aanpassen.

Per dag wordt maar één kastelling opgeslagen, te weten de laatste opgeslagen kastelling. Het is verstandig om elke kastelling als pdf op te slaan, om te kunnen herleiden waar eventuele verschillen zijn ontstaan.

Hoe moet ik de details van de huidige kastelling lezen?

In het midden van de pagina, onder de knop Opslaan, staat een overzicht met de gegevens van de huidige kastelling:

Zodra een kastelling is opgeslagen, kan dit overzicht veranderen. Hieronder staat uitgelegd wat elke regel in dit overzicht betekent:

Veld Beschrijving
Vorige kastelling DD-MM-J J J J om UU:MM Hoeveel contant geld was er in de kassalade na de vorige kastelling. De vermelde datum en tijd geven aan wanneer de vorige kastelling is opgeslagen.
Transacties na vorige kastelling Totaalbedrag aan transacties na de vorige kastelling.
Transacties vandaag (voor kastelling van vandaag) Totaalbedrag aan transacties vandaag.
Totaal verwacht in kassalade Totaalbedrag aan contant geld dat Animana in de kassalade verwacht. Dit verwachte totaalbedrag is gebaseerd op de kastelling die bovenaan deze pagina is uitgevoerd.
Kastelling vandaag (om UU:MM) Hoeveel contant geld was er beschikbaar in de meest recente kastelling van vandaag. Dit wordt alleen getoond als er meerder kastellingen per dag worden uitgevoerd.
Geboekt kasverschil Als je “defintief sluiten” hebt aangevinkt en de kastelling hebt opgeslagen, zie je hier het geboekte kasverschil.
In de kas aanwezig einde dag Dit is het totaalbedrag aan contant geld dat Animana in de kassa verwacht aan het einde van de definitieve kastelling van de dag.