Sender Policy Framework (SPF) e-mailbevestiging

Het is mogelijk om met uw eigen email adres e-mails te verzenden vanuit Animana. Wanneer u e-mails verzendt vanuit Animana worden deze getoond als verzonden van uw eigen mailadres, echter worden deze verzonden vanaf de Animana mailserver.

Om een e-mail succesvol te verzenden moet het Animana SPF-record zijn toegevoegd aan het SPF-record van uw e-mail.

Steeds meer hosting bedrijven voegen de functie “check op SPF” toe aan hun mailservers om deze te beschermen tegen spam en frauduleus e-mail gebruik.

Sender Policy Framework (SPF) e-mailbevestiging

Het goedkeuren van een e-mailadres door het Sender Policy Framework (SPF) zorgt voor extra veiligheid en goedkeuring van e-mails en vergroot de kans dat een e-mail ook daadwerkelijk aankomt bij de ontvangers.

Waarom SPF?

Zelfs met beperkte technische kennis kan een ieder vanuit zijn of haar e-mailadres e-mails versturen naar ieder willekeurig ander e-mailadres. Dit is tegelijk ook een van de beperkingen van het SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) systeem, wat vaak gebruikt wordt om e-mails te versturen. Door dit gat in het systeem is SPF ontstaan.

Hoe werkt SPF?

SPF geeft de eigenaar (of hoster) van een domeinnaam (bijvoorbeeld abc.nl) de mogelijkheid om e-mailproviders (zoals Hotmail of Google) te vertellen welke specifieke IP-adressen toestemming krijgen om e-mail vandaan te sturen. Als voorbeeld gebruiken we het denkbeeldige domein ‘eenvriendelijkedierenkliniek.nl’. De eigenaar van dit domein kan zeggen dat e-mailadressen zoals info@eenvriendelijkedierenkliniek.nl alleen maar e-mails kan versturen vanaf IP-adres 123.123.123.123.
Dit houdt in dat spammers dit e-mailadres niet kunnen gebruiken om spam mee te versturen (elke poging van spammers zal mislukken omdat ze een ander IP-adres gebruiken).

Hoe wordt SPF ingesteld?

Om SPF in te schakelen kunt u contact opnemen met uw hosting provider om een extra DNS-record in te stellen, een zogeheten SPF-record, waarin staat welke IP-adressen e-mails kunnen versturen met uw domeinnaam.

SPF en IDEXX Animana

SPF werkt geweldig om SPF spam te blokkeren, maar als het SPF ingesteld is op uw domein bestaat de kans dat e-mail die gestuurd wordt vanuit Animana geweigerd wordt door de ontvanger – omdat de Animanaserver niet is ingesteld in uw SPF record.

Hoe kunt u SPF blokkades oplossen in Animana?

Gelukkig is het heel simpel: het enige dat u hoeft te doen is het DNS’ SPF-record aan te passen zodat ook het Animana server IP-adres in het record staat. Maakt u zich geen zorgen – u hoeft niet al onze huidige en toekomstige IP-adressen in te voeren. In plaats daarvan hoeft u alleen maar het volgende toe te voegen: “include:spf.animana.com” aan het TXT-record met de SPF details.

Let op:
U kunt maar een TXT-record toevoegen binnen een DNS.
Heeft u al een SPF record ingesteld dan kunt u Animana als volgt toevoegen:

Voorbeelden:
“v=spf1 a mx a:voorbeeldserver.nl include:spf.animana.com ~all”
“v=spf1 a mx include:_spf.voorbeeld.com include:spf.animana.com ~all”

Vervang hierbij de voorbeeldserver en het voorbeeld, voor uw huidige SPF record

Hoe kan ik testen of mijn domein een SPF-record heeft?

Om te zien of uw SPF-record correct is toegevoegd via https://mxtoolbox.com/SuperTool.aspx.
Hier voert u uw domeinnaam in en selecteert; “SPF Record Lookup” vanuit het oranje dropdown menu. Vervolgens klikt u op de oranje knop.
Bij het volgende resultaat is het SPF-record correct ingesteld (zie afbeelding).

Type: include
Value: spf.animana.com

PrefixDesc: Pass

Meer informatie

Voor meer informatie over SPF, kunt u kijken op: http://www.openspf.org/ (in het Engels)