Factuur incassobureau inboeken

Het inboeken van een factuur van het incassobureau is vaak erg ingewikkeld. Aan de hand van een voorbeeld zullen we uitleggen hoe je een factuur van een incassobureau kunt inboeken in Animana.

Voordat je begint

This is box title
  • Het incassobureau moet als contact in Animana zijn aangemaakt als leverancier. Kies als type contact voor “leverancier”. Zie de gerelateerde artikelen.
  • De volgende 3 grootboeken moeten in Animana staan. Zie de gerelateerde artikelen.
    1. Grootboek “kruispost incasso” met de volgende instellingen: “grootboekgroep” = kas/bankrekening, “verdichting” = liquide middelen, “btw” = geen, “betaaloptie” = nee, “betaalmethode” = blanco, “locatie” = blanco.
    2. Grootboek “incassokosten” met de volgende instellingen: “grootboekgroep” = kosten. Open na het opslaan het nieuwe grootboek nogmaals door het nummer aan te klikken en zet “sta direct boeken toe” op ja.
    3. Grootboek “ontvangen rente” met de volgende instellingen: “grootboekgroep” = kosten. Open na het opslaan het nieuwe grootboek nogmaals door het nummer aan te klikken en zet “sta direct boeken toe” op ja.

Stappenplan

This is box title

Van het incassobureau heb je de volgende factuur ontvangen:

Wanneer het “door u te ontvangen bedrag” H is gestort op de bank, boek je de openstaande vordering (openstaande factuur van de cliënt) A als ontvangst en de “totaal kosten” G als betaling.

1. Maak voor de totaalkosten G een inkoopfactuur aan voor de leverancier Incassobureau. Zie de gerelateerde artikelen voor meer informatie.
  2. Boek de betaling van de inkoopfactuur van stap 1 af op de “kruispost incasso” via saldi kas/bank. Klik hiervoor bij de bankboeken achter “kruispost incasso” op Nieuwe Transactie Toevoegen, selecteer de inkoopfactuur en sla deze op. Zie de gerelateerde artikelen voor meer informatie.
  3. Boek ook de verkoopfactuur van de cliënt af op de “kruispost incasso”, precies zoals bij de vorige stap.
  4. Boek op de bankrekening de uitbetaling H van het incassobureau van “kruispost incasso”. Klik via img_5c389ec0d5d1b> Financieel > Saldi kas/bank > bank achter je bankrekening op Nieuwe transactie toevoegen. Klik op Toon Grootboeken,  zoek de kostenrekening “kruispost incasso” met “richting” = “van” en klik op de blauwe pijl erachter, voer dan rechts het bedrag H in en klik op Opslaan.
  5. Boek de incassokosten (excl. BTW) (C + D) via img_5c389ec0d5d1b> Financieel > Saldi kas/bank > kruispost incasso > Nieuwe transactie toevoegen. Klik op Toon Grootboeken, zoek de kostenrekening “incassokosten” en geef het bedrag in. Voeg een duidelijk beschrijving toe met de naam van de klant en klik op Opslaan.
  6. Boek de rente (B) via img_5c389ec0d5d1b> Financieel > Saldi kas/bank > kruispost incasso > Nieuwe transactie toevoegen. Klik op Toon Grootboeken, zoek de kostenrekening “ontvangen rente” en geef het bedrag in. Voeg een duidelijk beschrijving toe met de naam van de klant en klik op Opslaan.

Meer hierover

Hoe weet ik of alles correct is geboekt?

Na de bovengenoemde stappen moet het saldo van de kruispost incasso op € 0 zijn uitgekomen. Ga naar img_5c389ec0d5d1b> Financieel > Saldi kas/bank > kruispost incasso > Alle transacties.

This is box title

Voorbeeld: