Hoe boek ik inkoopfacturen?

Leverancier aanmaken

Alvorens een inkoopfactuur ingeboekt kan worden, moet de leverancier als contact aangemaakt zijn in Animana.

• Ga naar Nieuwe client
  • Voer minimaal een bedrijfsnaam in
  • Selecteer bij Type Contact rechtsboven leverancier ‘ja’ en client ‘nee’.
  • Indien betaald wordt via excasso, dan dient het bankrekeningnummer ook ingevuld te worden.

Boeken factuur

Het inboeken van ontvangen facturen gaat als volgt:

• Ga naar extra > financieel > uitgaven boeken
  • Kies nieuwe factuur toevoegen
  • Selecteer de datum
  • Selecteer de leverancier
  • Voer het totaal bedrag inclusief btw van de factuur in (controle totaal)
  • Kies de kostenposten en vul de bedragen in
  • Kies opslaan

Let op: Als het totaal van de bedragen per kostenpost niet exact gelijk is aan het ingevoerde totaal bedrag dan kan de factuur niet opgeslagen worden. Dit komt voor door afrondingsverschillen bij de berekening van de btw. Pas in dat geval de (btw) bedragen aan zodat de totalen exact overeen komen.

Aanmaken nieuwe kosten rekening

• Ga naar extra > financieel > grootboekschema
  • Kies kosten (boven in)
  • Kies toevoegen grootboeknummer (onderaan)
  • Voer het grootboeknummer, naam en verdichting in
  • Voer het standaard btw percentage in (dit percentage wordt standaard geselecteerd en kan worden overschreven bij inboeken)
  • Kies opslaan

Let op! Vanuit bankboeken mag niet rechtstreeks op kostenrekeningen geboekt worden omdat de BTW dan niet wordt gespecificeerd en dus ook niet kan worden gevorderd. U dient dus altijd een inkoopfactuur in te boeken. Uitsluitend voor kostensoorten waarop geen BTW van toepassing is kan aangevinkt worden dat rechtstreeks naar deze kostensoort geboekt mag worden.

Standaard kostenrekening(en) instellen bij een leverancier

Het is mogelijk een of meerdere standaard kostenposten voor een leverancier in te stellen. Bij selectie van deze leverancier bij het inboeken van een inkoopfactuur worden dan automatisch deze standaard kostenposten geselecteerd. Deze zijn aan te passen indien nodig.

• Zoek de leverancier via zoek leverancier
  • Klik op de leverancier
  • Selecteer cliëntdata
  • Klik tabblad financieel
  • Vul de grootboeknummers in (onderaan)