Hoe corrigeer ik een bankbetaling?

Als jouw praktijk het toestaat, kunnen cliënten hun facturen via een banktransactie aan jouw praktijk betalen. Deze inkomende betalingen verwerk je ofwel met een MT940 bestand van je bank, of je doet het volledig handmatig. Het komt dan wel eens voor dat je per ongeluk de verkeerde details van een bankbetaling registreert. Dit artikel legt uit hoe je een bankbetaling in Animana kunt corrigeren.

Voordat je begint

This is box title

Om bankbetalingen te kunnen bewerken heb je de juiste toegangsrechten nodig. Toegangsrechten kunnen door de beheerder worden aangepast in > Algemene Instellingen > Beheer Toegangsrollen.

Scenario 1: verkeerde datum

De bankbetaling is op de verkeerde datum verwerkt en deze moet gecorrigeerd worden naar de juiste betaaldatum.

1. Ga naar > Financieel > Saldi Kas/Bank.
  2. Klik in de sectie bankboeken achter “bank” op een van de gegroepeerde opties.

3. Klik vervolgens – afhankelijk van de gemaakte keuze in stap 2 – op het specifieke bankafschrift/dag/maand waarbinnen een betaling gecorrigeerd moet worden.
  4. Je ziet een lijst met betalingen voor die periode.
  5. Klik op de betaling die gecorrigeerd moet worden.
    This is box title
    In dit voorbeeld corrigeren we de betaaldatum voor factuur S-2018-0033 van cliënt A. Derks van 13 augustus naar 28 augustus.
  6. Klik op het datumveld of op de kalender om de correcte datum te selecteren.
  7. Klik op Opslaan.

Je keert terug naar de lijst met transacties en zal zien dat nu de correcte betaaldatum staat vermeld.

Scenario 2: verkeerd bedrag

Er is een verkeerd bedrag geregistreerd voor de bankbetaling en deze moet gecorrigeerd worden naar het juiste bedrag.

1. Ga naar > Financieel > Saldi Kas/Bank.
  2. Klik in de sectie bankboeken achter “bank” op een van de gegroepeerde opties.

3. Klik vervolgens – afhankelijk van de gemaakte keuze in stap 2 – op het specifieke bankafschrift/dag/maand waarbinnen een betaling gecorrigeerd moet worden.
  4. Je ziet een lijst met betalingen voor die periode.
  5. Klik op de betaling die gecorrigeerd moet worden.
    This is box title
    In dit voorbeeld gaan we het bedrag corrigeren van de betaling van factuur S-2018-0044 van cliënt M. Brandenburg. Het bedrag moet gecorrigeerd worden van €363 naar €250 aangezien er slechts een deelbetaling heeft plaatsgevonden.
  6. Klik in het veld “bedrag” en registreer het juiste bedrag dat is overgemaakt.
    This is box title
    Let op: vink niet de optie “boek verschil” aan. Anders wordt de factuur als volledig betaald gemarkeerd en blijft er geen openstaand bedrag staan!
  7. Klik op Opslaan.

Je keert terug naar de lijst met transacties en zal zien dat nu het juiste bedrag staat vermeld.

Scenario 3: verkeerde bankrekening

This is box title
In dit voorbeeld gaan we de betaling van factuur S-2024-0004 van cliënt G.J. Cranenbroek corrigeren. De betaling van € 104,32 is vandaag geboekt op de bankrekening van de Rabobank, maar moest op de bankrekening van de ING geboekt worden.
  1. Ga naar > Financieel > Saldi Kas/Bank.
  2. Klik bovenaan op het jaartal (het boekjaar) waar je de transactie aan wilt toevoegen.
  3. Klik in de sectie “bankboeken” op Nieuwe Transactie Toevoegen op de regel van de bankrekening waar de betaling verkeerd op geboekt is.
  4. Op de volgende pagina zoek je de factuur (in ons voorbeeld S-2024-0004). Je kunt aan de linkerzijde de cliëntnaam en/of het factuurnummer invullen.
  5. Vink het vakje “inclusief betaalde facturen” aan.
  6. Klik op Zoek Facturen.
  7. In het midden van het scherm zie je nu een overzicht van de facturen die aan je zoekopdracht voldoen.
  8. Klik op het blauwe pijltje rechts naast de gewenste factuur.
  9. Vul aan de rechterzijde bij het veld “bedrag” het betaalde bedrag in met een minteken ervoor. In ons voorbeeld, vullen we “-104,32” in.
  10. Controleer dat de datum hetzelfde is als de datum waarop de betaling (foutief) verwerkt is.
  11. Zorg dat hetzelfde “bankafschriftnr” staat ingevuld als bij de (foutief) verwerkte betaling.
  12. Klik op Opslaan.

De foutief verwerkte betaling van deze factuur is nu gecorrigeerd, de factuur staat weer open en je kunt de betaling nu op de juiste manier bij de juiste bank verwerken. Zie de Gerelateerde artikelen.

Scenario 4: bankbetaling verwijderen

De bankbetaling moet volledig verwijderd worden.

This is box title
Het kan zijn dat dit niet mogelijk is in jouw account. Neem voor vragen contact op met ons Customer Support team.
  1. Ga naar > Financieel > Saldi Kas/Bank.
  2. Klik in de sectie bankboeken achter “bank” op een van de gegroepeerde opties.

3. Klik vervolgens – afhankelijk van de gemaakte keuze in stap 2 – op het specifieke bankafschrift/dag/maand waarbinnen een betaling gecorrigeerd moet worden.
  4. Een lijst met betalingen wordt getoond.
  5. Klik op de prullenbak achter de betaling die verwijderd moet worden.

6. Klik op OK als gevraagd wordt om een bevestiging.

Je keert terug naar de lijst met transacties en zal zien dat de verwijderde betaling niet langer in de lijst staat.