Hoe corrigeer ik een bankbetaling?

Als u het toestaat, kunnen cliënten hun facturen via een banktransactie aan u betalen. Het komt dan wel eens voor dat u de verkeerde details van een bankbetaling heeft geregistreerd. Dit artikel legt uit hoe een bankbetaling in Animana gecorrigeerd kan worden.

Voordat u begint

Om bankbetalingen te kunnen bewerken heeft u de juiste toegangsrechten nodig. Toegangsrechten kunnen door de beheerder worden aangepast in  > Algemene Instellingen > Beheer Toegangsrollen.

Stappenplan

A) De datum van een bankbetaling corrigeren

1. Ga naar > Financieel > Saldi Kas/Bank.
  2. Klik in de sectie bankboeken achter “bank” op een van de gegroepeerde opties.

3. Klik vervolgens – afhankelijk van de gemaakte keuze in stap 2 – op het specifieke bankafschrift/dag/maand waarbinnen een betaling gecorrigeerd moet worden.
  4. Een lijst met betalingen wordt getoond.
  5. Klik op de betaling die gecorrigeerd moet worden.
    In dit voorbeeld corrigeren we de betaaldatum voor factuur S-2018-0033 van cliënt A. Derks van 13 augustus naar 28 augustus.
  6. Klik op het datumveld of op de kalender om de correcte datum te selecteren.

7. Klik op Opslaan.

U keert terug naar de lijst met transacties en zal zien dat nu de correcte betaaldatum staat vermeld bij factuur  S-2018-0033.

B) Het bedrag van een bankbetaling corrigeren

1. Ga naar > Financieel > Saldi Kas/Bank.
  2. Klik in de sectie bankboeken achter “bank” op een van de gegroepeerde opties.

3. Klik vervolgens – afhankelijk van de gemaakte keuze in stap 2 – op het specifieke bankafschrift/dag/maand waarbinnen een betaling gecorrigeerd moet worden.
  4. Een lijst met betalingen wordt getoond.
  5. Klik op de betaling die gecorrigeerd moet worden.
    In dit voorbeeld gaan we het bedrag corrigeren van de betaling van factuur S-2018-0044 van cliënt M. Brandenburg. Het bedrag moet gecorrigeerd worden van €363 naar €250 aangezien er slechts een deelbetaling heeft plaatsgevonden.
  6. Klik in het veld “bedrag” en registreer het juiste bedrag dat is overgemaakt.
    Let op: vink niet de optie “boek verschil” aan. Anders wordt de factuur als volledig betaald gemarkeerd en blijft er geen openstaand bedrag staan!
  7. Klik op Opslaan.

U keert terug naar de lijst met transacties en zal zien dat nu het juiste bedrag staat vermeld bij factuur  S-2018-0044.

C) De bankbetaling verwijderen

1. Ga naar > Financieel > Saldi Kas/Bank.
  2. Klik in de sectie bankboeken achter “bank” op een van de gegroepeerde opties.

3. Klik vervolgens – afhankelijk van de gemaakte keuze in stap 2 – op het specifieke bankafschrift/dag/maand waarbinnen een betaling gecorrigeerd moet worden.
  4. Een lijst met betalingen wordt getoond.
  5. Klik op de prullenbak achter de betaling die verwijderd moet worden.

6. Klik op OK als gevraagd wordt om een bevestiging.

U keert terug naar de lijst met transacties en zal zien dat de verwijderde betaling niet langer in de lijst staat.