Hoe installeer ik OpenJDK op mijn computer?

Animana maakt gebruik van de gratis Java versie genaamd OpenJDK. Deze versie is in gebruik om de DICOM uploader en Webagent in te kunnen zetten. Dit artikel zal instructies geven voor het installeren van OpenJDK.

Voordat je begint

This is box title
  • Als je gebruikmaakt van Oracle’s versie van Java, dan verzoeken wij je om deze eerst te verwijderen van de computer. Instructies om deze software te verwijderen vind je hier.
  • Overleg eerst met de IT-beheerder van je praktijk om te achterhalen welk besturingssysteem je gebruikt (Windows of MacOSX) en op welke architectuur (32 of 64 bit) voordat je begint met installeren. Voor deze installatie is een 64-bit architectuur vereist.
  • Mocht je hulp nodig hebben met de bovenstaande punten, neem dan contact op met je IT-beheerder.

Stappenplan

1. Ga naar https://adoptium.net/.
  2. De volgende stappen in het proces verschillen per besturingssysteem. Kies hieronder welke instructies je wilt bekijken:
This is box title
Adoptium toont het besturingssysteem dat je op dit moment gebruikt.
Instructies voor Windows
  1. Klik op Release archive.
  2. Selecteer bij het dropdownmenu achter “Version” de optie 8 – LTS.
  3. Doorzoek de lijst totdat je aan de linkerzijde “jdk8u372-b07” ziet en klik in die tabel naast Windows x64 op JDK. De download zal starten.
  4. Open je download folder.
  5. Dubbelklik op het gedownloade .msi bestand. Het installatieprogramma zal beginnen.
  6. Klik op Volgende om de Eclipse Temurin JDK Setup Wizard te starten.
  7. Klik op het kruisje links naast “JavaSoft (Oracle) registry keys” en selecteer Volledige feature wordt geïnstalleerd op lokale harddrive.
  8. Klik op Volgende.
  9. Klik op Installeren.
  10. Klik op Ja als gevraagd wordt of deze app wijzigingen mag aanbrengen.
  11. Zodra de installatie is voltooid, klik dan op Afronden.
  12. Start je computer opnieuw op om de installatie te voltooien.

Instructies voor Mac
  1. Klik op Release archive.
  2. Selecteer bij het dropdownmenu achter “Version” de optie 8 – LTS.
  3. Doorzoek de lijst totdat je aan de linkerzijde “jdk8u372-b07” ziet en klik in die tabel naast macOS x64 op JDK.
  4. Open het .pkg bestand zodat de installatie kan beginnen.
  5. Klik op Volgende om de Setup Wizard te starten.
  6. Klik nogmaals op Volgende. Je dient akkoord te gaan met de licentieovereenkomsten. Klik op Akkoord.
  7. Klik op Volgende. Er kan gevraagd worden om de gebruikersnaam en wachtwoord van de beheerder in te vullen. Indien de vraag gesteld wordt, vul dan de juiste gegevens in.
  8. Klik op Installeer Software om de installatie te vervolgen.
  9. Klik op Afronden als de installatie klaar is.
  10. Start je computer opnieuw op om de installatie te voltooien.

Meer hierover

Als je de Webagent of DICOM uploader gebruikt, zorg er dan voor dat je een versie gebruikt nieuwer dan 0.4.7 (Webagent) of 3.16 (Dicom uploader). Je vindt het versienummer als volgt:

• Voor de Webagent versie klik je op het tabblad Status in je actieve Webagent.
  • Voor de versie van je DICOM uploader klik je op Help > Over Dicom in je actieve DICOM uploader.