Hoe registreer ik een prepaid chip van de NDG?

Het registeren van prepaid NDG chips kan rechtstreeks vanuit Animana. Dit versnelt en vereenvoudigt het registratieproces voor jou en voor de eigenaar. Per 1 november 2021 zijn voor honden aanvullende regels van Identificatie & Registratie (I&R) Hond van kracht. Dit artikel legt uit hoe je vanuit Animana een prepaid NDG chip kunt registreren bij de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren.

Voordat je begint

This is box title
  • Om deze koppeling te gebruiken, moet je je eerst aanmelden bij de NDG. Neem na het aanmelden contact op met onze Customer Support en geef je NDG inloggegevens door, zodat zij de koppeling voor je kunnen activeren.
  • Ben je een geregistreerd dierenarts of paraveterinair? Vul dan eenmalig het veld “CIBG” in in je gebruikersinstellingen (cog > Gebruikersinstellingen > Gebruikersgegevens > veld “CIBG”).
  • Zorg ervoor dat je bij honden met een nestje voor elke pup een apart patiëntdossier hebt aangemaakt.
  • Noteer voor honden voor jezelf de volgende gegevens: de datum van het inbrengen van de chip en het chippersnummer (“id chipper“- alleen van toepassing als iemand anders dan een geregistreerde dierenarts of paraveterinair de chip inbrengt).
  • Controleer of de volgende gegevens zijn ingevuld in het tabblad Patiëntdata: naam van het dier, diersoort, geslacht, geboortedatum, chipnummer en datum inbrengen chip, paspoortnummer en datum aanmaken paspoort (indien van toepassing).
  • Controleer of de volgende velden zijn ingevuld in het tabblad Cliëntdata: initialen en achternaam eigenaar, e-mail, ubn, postadres (postcode, huisnummer, straat, plaats), telefoonnummer.

Stappenplan

1. Klik in het patiëntdossier op ndg. Afhankelijk van je instellingen, vind je deze optie ofwel in de rij met blauwe actieknoppen ofwel in het dropdownmenu “Meer acties” links bovenaan het dossier.
    This is box title
    Staat “ndg” er niet tussen? Dan kan het zijn dat de module nog niet geactiveerd is. Neem contact op met Customer Support.
  2. Als het goed is staan de gebruikersnaam en het wachtwoord van de dierenarts al ingevuld. Is dit niet het geval, neem dan contact op met Customer Support.
    This is box title
    Let op: in het veld wachtwoord komt het aantal stippen niet overeen met het aantal tekens van je wachtwoord.
  3. Selecteer in het dropdownmenu bij “applicatie type” wat je wilt aanmelden. Er zijn drie opties: alleen een chip aanmelden, alleen een paspoort aanmelden of paspoort, geboorte en chip aanmelden.
  4. Vul de verplichte velden in. Deze veranderen afhankelijk van de gekozen optie bij stap 4 en is tevens afhankelijk van de diersoort. In de sectie Meer hierover vind je een overzicht van welke velden verplicht zijn in welke situatie.
  5. Als alle velden zijn ingevuld, klik je onderaan het formulier op Opslaan om de registratie te voltooien.

Zodra de registratie voltooid is, ontvangt de eigenaar op het opgegeven e-mailadres een bevestiging van de inschrijving.

Meer hierover

Welke velden zijn verplicht?

In de onderstaande tabel vind je een overzicht van welke velden verplicht zijn, afhankelijk van de gekozen optie bij stap 4. Animana vult automatisch je CIBG nummer in (mits ingevoerd in je gebruikersinstellingen) en de meeste gegevens vanuit de patiënt- en cliëntdata.

This is box title

Let op: als je niet de volledige tabel ziet (de laatste regel is “UBN eigenaar”), pas dan in het dropdownmenu boven de tabel aan hoeveel resultaten er moeten worden weergegeven. Als je “25” of meer selecteert, zie je de volledige tabel.

Alleen chip aanmelden hondAlleen chip aanmelden ander dierAlleen paspoort aanmelden (alle dieren)Paspoort, geboorte en chip aanmelden hondPaspoort, geboorte en chip aanmelden ander dier
gebruikersnaam dierenarts
wachtwoord dierenarts
applicatie type
ID chipper
(of CIBG nummer)
(of CIBG nummer)
CIBG nummer
(of ID chipper)
(of ID chipper)
chipnummer
datum inbrengen chip
roepnaam dier
diersoort
geslacht dier
geboortedatum dier
paspoortnummer dier
paspoort startdatum
initialen eigenaar
achternaam eigenaar
straatnaam eigenaar
huisnr eigenaar
postcode eigenaar
stad eigenaar
email eigenaar
telefoonnummer eigenaar
UBN eigenaar

Wat is een chipper ID?

Met I&R Hond wordt er onderscheid gemaakt tussen een dierenarts of paraveterinair die een chip inbrengt en iemand anders die een chip inbrengt. Als chipper ben je wel bevoegd om een chip in te brengen, maar ben je geen dierenarts of paraveterinair. Chippers moeten, net als dierenartsen en paraveterinairen, geregistreerd zijn bij de overheid en krijgen daarbij een uniek nummer, het chipper ID of “chippersnummer”. Om een chipper ID aan te vragen, neem je contact op met de RVO, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Wat is een CIBG nummer?

Het CIBG nummer is een uniek nummer voor dierenartsen en paraveterinairen. Hiermee sta je geregistreerd bij de overheid. Deze registratie is verplicht als je als dierenarts of paraveterinair werkt in Nederland. Als je nog geen CIBG nummer hebt, vraag je dit aan via www.diergeneeskunderegister.nl.

Er bestaat ook een ander uniek nummer voor dierenartsen: het UDN, Uniek Dierenarts Nummer. Dit is iets anders. Het UDN krijg je van de KNMvD en dit wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de identificatie van nascholingen.

Wat is een UBN en hoe vraagt een eigenaar het aan?

Een UBN is een Uniek Bedrijfsnummer. Met de invoer van de I&R Hond hebben eigenaren van honden een UBN nodig om hun hond te laten chippen. Een UBN kan de eigenaar aanvragen via de website van de RVO.

This is box title

Let op: Heeft een eigenaar geen UBN? Dan mag je de hond niet chippen.

Hoe kan ik geïmporteerde honden registreren?

Het is niet mogelijk om geïmporteerde honden via de NDG integratie in Animana te registreren. Hiervoor moet je naar de website van de NDG.

Hoe kan ik een nestje puppies registreren?

Het is niet mogelijk om een nestje puppies via de NDG integratie in Animana te registreren. Het is wel mogelijk om de puppies individueel te registreren via de NDG integratie. Als je een nest in één keer wilt registreren, kan dit alleen via de website van de NDG.