Hoe inventariseer ik de voorraad aan het einde van het jaar?

Het is altijd belangrijk om te weten hoeveel producten op voorraad zijn, niet alleen om te bepalen hoeveel producten er eventueel besteld moeten worden, maar ook om de totale waarde van de huidige voorraad in kaart te brengen. Een voorraadtelling vindt normaliter aan het einde van een boekjaar plaats. Dit artikel laat zien hoe een voorraadtelling verwerkt kan worden in Animana.

This is box title

Waarschuwing: wijzigingen in de voorraad kunnen tijdens dit proces niet ongedaan gemaakt worden!

Voordat je begint

In het menu  > Voorraad > Bijwerken voorraadtelling kan een export gemaakt worden van de huidige voorraad.

This is box title

De kwaliteit van het voorraadbeheer is afhankelijk van de registratie in Animana. Wij adviseren om álle veranderingen in de voorraad in Animana nauwkeurig en accuraat bij te houden. Dat houdt in dat elke gebruiker in de praktijk elke verkoop, retournering, verbruik, spillage en verlopen producten moet registeren in het systeem. Tevens betekent het dat alle producten goed ingesteld moeten staan en dat alle subproducten op de juiste manier gelinkt moeten zijn met de hoofdproducten.

Stappenplan

1.  Ga naar   > Voorraad > Bijwerken voorraadtelling.
  2. Hier is een lijst te zien van alle producten en de huidige aantallen (op de locatie waarop ingelogd is).

This is box title
    Opmerking: op dit scherm worden alleen producten getoond waar een voorraad aan is gekoppeld in Animana. Heeft een product geen voorraad in Animana, dan zal deze ook niet in de lijst tevoorschijn komen.
  3. Het aantal producten dat momenteel op voorraad is (op deze locatie) wordt getoond in de eerste kolom:

4. Mocht het aantal voor een product niet correct zijn, klik dan op het tekstveld en wijzig het aantal handmatig. Zodra de wijziging is gemaakt, vergeet dan niet om op Opslaan te klikken.
    This is box title
    Waarschuwing: wijzigingen in de voorraad kunnen tijdens dit proces niet ongedaan gemaakt worden! Als je voorraden beheert met batchnummers en/of verloopdata, dan adviseren wij om nooit handmatige wijzigingen door te voeren. Handmatige wijzigingen zullen er voor zorgen dat de link teniet gedaan wordt tussen de aantallen in de voorraad en de batchnummers/verloopdata.
  5. Zodra alle wijzigingen zijn doorgevoerd, is de voorraadlijst te exporteren in Excel formaat. Klik hiervoor op het  -icoon onderaan de pagina.

Meer hierover

Kan ik in het scherm Bijwerken Voorraadtelling de voorraadmutaties zien?

Ja, door te klikken op de knop Mutaties rechts naast een product in de lijst open je een pop-up met de voorraadgeschiedenis, die je vertelt wanneer er een verandering was in het voorraadaantal van dit product, wat voor wijziging het was (bestelling, verkoop, retour) en of het product inkomend of uitgaand was. De huidige voorraad onderaan de lijst (kolom cumulatief) moet hetzelfde zijn als het aantal “in voorraad” in je tabel van de voorraadtelling.