Hoe corrigeer ik een betaling die aan de verkeerde factuur is gekoppeld?

Het komt wel eens voor dat een betaling per ongeluk aan de verkeerde factuur wordt gekoppeld. Dit artikel legt uit hoe een betaling, die aan de verkeerde factuur is gekoppeld, gecorrigeerd kan worden.

Mocht u een betaling via de bank willen corrigeren, lees dan dit artikel: Hoe corrigeer ik een bankbetaling?

Voordat u begint

Om betalingen te kunnen bewerken heeft u de juiste toegangsrechten nodig. Toegangsrechten kunnen door de beheerder worden aangepast in  > Algemene Instellingen > Beheer Toegangsrollen.

Stappenplan

Als voorbeeld zullen we bespreken hoe een betaling gecorrigeerd moet worden, die aan de verkeerde factuur van een cliënt is gekoppeld.

1. Ga naar het cliëntdossier.
    In dit voorbeeld hebben we een contante betaling van €29 gekoppeld aan factuur S-2018-0043, terwijl de betaling hoorde bij factuur S-2018-0024.

2. Klik op de factuur waar de betaling per abuis aan is gekoppeld. In dit voorbeeld is dat factuur S-2018-0043.
  3. Klik op het tabblad Betalingen.

4. Klik op de prullenbak achter de verkeerd gekoppelde betaling om deze te verwijderen.

5. Bevestig door op OK te klikken.

De betaling is nu verwijderd van de factuur waar deze per ongeluk aan was gekoppeld. Nu moet de betaling nog aan de correcte factuur gekoppeld worden.

6. Klik op het tabblad Cliëntdossier.
  7. Klik op de factuur die daadwerkelijk is betaald.
    Omdat de betaling van de verkeerde factuur is verwijderd, staan beide facturen nu zichtbaar in het cliëntdossier als zijnde openstaande factuur (in het rood). Klik op de factuur die betaald is, in dit voorbeeld is dat S-2018-0024.

8. Scroll naar beneden en klik op Betaling.

9. Klik op de juiste betaalmethode.
  10. Vink de juiste factuur aan in de lijst met open facturen voor deze cliënt.

11. Controleer of de betaaldatum, het betaalmiddel en uw naam bij “geaccepteerd door” correct vermeld staan. Pas aan indien nodig.

12. Klik op Opslaan.

U keert terug naar het cliëntdossier. In ons voorbeeld is de correcte factuur (S-2018-0024) nu volledig betaald en daarom zwartgekleurd. De factuur die in eerste instantie was afgeslagen, S-2018-0043, staat nu open en is daarom roodgekleurd.