Hoe verwerk ik een aanbetaling?

Wanneer een cliënt een aanbetaling doet, dan wil je dit registreren in hun dossier. Dit artikel legt uit hoe je zo’n vooruitbetaling of kredietwaarde toevoegt in het dossier van een cliënt.

Voordat je begint

This is box title
  • Er moet een product aangemaakt zijn met de naam “Aanbetaling” (of een andere naam die je voorkeur heeft). Zie de Gerelateerde artikelen. Let op: Vul alleen de naam van het product in en laat alle overige velden leeg (op 0.00).
  • Om producten te kunnen aanmaken en bewerken heb je de juiste toegangsrechten nodig. Toegangsrechten kunnen door de beheerder worden aangepast in  > Algemene Instellingen > Beheer Toegangsrollen.

Stappenplan

This is box title
In dit voorbeeld wil meneer Leenders een aanbetaling doen van € 400,-.

1. Open het cliëntdossier.
  2. Klik op Product.
  3. Zoek en selecteer het product dat je hebt aangemaakt, “Aanbetaling”.
  4. Controleer dat “Aantal” = 1 en “Prijs” = 0.00.
  5. Klik op Toevoegen.
  6. Scrol naar beneden en klik op Preview Factuur.
  7. Klik bovenaan op Maak Factuur.
  8. Je komt in het scherm “Verkoopfactuur standaard”. Klik op het tabblad Betalingen.
  9. Klik op .
  10. Controleer dat (alleen) de vetgedrukte factuur is aangevinkt en voer het vooruitbetaalde bedrag in bij het veld “nu betaald”. In dit voorbeeld € 400,-.
  11. Klik aan de rechterzijde op de betaaloptie waarmee de aanbetaling wordt gedaan.
  12. Klik onderaan op Voltooien.

Je komt terug in het cliëntdossier.

This is box title

In dit voorbeeld zou je nu linksboven in het cliëntenkader het aanbetalingsbedrag/tegoed  in het groen zien. Het totale openstaande bedrag van deze cliënt is bijgewerkt en als deze cliënt geen onbetaalde facturen heeft, wordt de volledige € 400,- in het groen getoond. Daarnaast zie je dat de verkoopfactuur in het groen wordt weergegeven.

Als je nu in de toekomst een nieuwe factuur maakt voor deze cliënt, kun je dit creditbedrag verwerken als betaling op de definitieve factuur. Zie voor meer informatie de gerelateerde artikelen hieronder.