Hoe verwerk ik betalingen tijdens het aanmaken van een factuur?

Na het opstellen van de factuur van een cliënt, moet je de betaling in Animana verwerken. Dit artikel legt uit hoe een volledige betaling verwerkt kan worden terwijl een factuur aangemaakt wordt.

Voordat je begint

This is box title

Als je niet weet hoe een factuur aangemaakt kan worden, lees dan eerst dit artikel: Hoe maak ik een factuur?

Stappenplan

1. Klik op het tabblad Ongefactureerd.
  2. Klik op de knop Maak Factuur.
  3. Je ziet een lijst met open (onbetaalde) facturen van deze cliënt. Standaard staan alle facturen van vandaag aangevinkt. Vink eventueel facturen uit als deze niet op dit moment voldaan worden.
  4. Klik rechtsboven op de gebruikte betaalmethode.
  5. Klik onderaan op Voltooien, of op een van de andere knoppen als deze van toepassing zijn.

Meer hierover

Hoe kan ik de betaalopties aanpassen?

Betaalopties zijn aangemaakt als grootboek. Met de juiste toegangsrechten, is het mogelijk om in het grootboekschema (Extra > Financieel > Grootboekschema) betaalopties toe te voegen, te verwijderen of te hernoemen. In het artikel Hoe voeg ik grootboeken toe aan mijn grootboekschema? wordt uitgelegd hoe dit te doen.

Waar voer ik de details van de betaling in?

Het is mogelijk om details toe te voegen over een betaling, voordat je deze opslaat.
Het veld “Beschrijving” is voor intern gebruik en zal niet geprint worden op de factuur, noch op de kassabon. Als er een beschrijving wordt ingevoerd wanneer een betaling wordt opgeslagen, zal deze in het cliëntdossier verschijnen als notitie bij de “betaling”.

Als de betaaloptie “Geen betaling” is geselecteerd en een beschrijving is ingevoerd, zal de omschrijving in het cliëntdossier worden getoond als een notitie voorafgegaan door “Geen betaling”, zodat het duidelijk is dat de klant nog niet heeft betaald.

Wat betekenen de verschillende kleuren van facturen?

Ga naar een cliëntdossier voor een overzicht van de facturen van die cliënt. Facturen kunnen verschillende kleuren hebben. Dit is wat ze betekenen:

• Zwarte facturen: volledig betaalde facturen.
  • Groene facturen: de cliënt heeft een tegoed. Hij heeft meer betaald dan het factuurbedrag (of heeft een terugbetaling ontvangen). Merk op dat het bedrag ook een minteken voor zich heeft.
  • Rode facturen: de factuur is nog niet (volledig) betaald. De cliënt moet het restant van het factuurbedrag nog steeds betalen.