Hoe maak ik een factuur?

Zodra een product of dienst wordt verkocht aan een cliënt, moet je een factuur maken, zodat de betaling ontvangen en verwerkt kan worden. Dit artikel legt uit hoe je een factuur maakt in Animana.

Stappenplan

1. Open een Patiëntdossier.
  2. Klik bovenaan het patiëntdossier op de knop Product. Afhankelijk van je instellingen vind je deze optie ofwel in de rij met blauwe actieknoppen ofwel in het dropdownmenu “Meer acties” links bovenaan het dossier.
  3. Zoek het product of de dienst. Zoeken kan in het zoekveld links voor het dropdownmenu “kies productgroep”.
  4. Klik op het product in de zoekresultaten om het te selecteren.
  5. Vul aan de rechterzijde de gewenste velden in.
  6. Klik onderaan op de knop Toevoegen.
  7. Herhaal stap 3-6 om meerdere producten toe te voegen.
  8. Klik onderaan op de knop Preview Factuur.
  9. Je komt in het tabblad Ongefactureerd. Controleer of de juiste producten zijn toegevoegd.
  10. Klik op Maak Factuur om de factuur aan te maken.

Vervolgens ga je verder met het verwerken van de betaling. Zie de Gerelateerde artikelen voor meer informatie.

Meer hierover

Kan ik een notitie maken bij een factuur?

Ja, dat kan. Op het tabblad Ongefactureerd kan je bovenaan een beschrijving en een notitie toevoegen.
Preview factuur

• De informatie in het veld “Beschrijving” wordt getoond (en geprint) op de factuur.
  • De informatie in het veld “Opmerking debiteurenlijst” is alleen voor intern gebruik en wordt getoond in het cliëntdossier en op de debiteurenlijst. De cliënt krijgt dit niet te zien op de factuur.

Kan ik in het tabblad Ongefactureerd nog een product toevoegen?

Soms bedenk je tijdens het maken van de factuur dat er nog een product toegevoegd moet worden. Als je nog niet op de knop Maak factuur hebt geklikt, kan je het product snel in het tabblad Ongefactureerd toevoegen:

1. Scrol in het tabblad Ongefactureerd naar beneden en voeg producten toe via de sectie “Product Toevoegen”.
  2. Geef aan of de producten toegevoegd moeten worden aan het cliënt- of patiëntdossier (we adviseren om altijd producten toe te voegen aan het patiëntdossier) door een keuze te maken uit het dropdownmenu.
  3. Klik op de knop Product Toevoegen.

Je keert terug naar het patiëntdossier en kan daar meerdere producten/diensten toevoegen.

Hoe kan ik een product verwijderen voordat ik een factuur maak?

Voordat de factuur gemaakt wordt, is er een overzicht van alle ongefactureerde producten in het tabblad Ongefactureerd. Hier kun je producten ook nog uitsluiten voor facturatie of ze volledig verwijderen.

1. Ga naar het tabblad Ongefactureerd en bepaal welke producten niet gefactureerd hoeven te worden.
  2. Om producten uit te sluiten van facturatie (ze kunnen dan alsnog in een later stadium gefactureerd worden), vink je het aanvinkvakje voor het product uit.
  3. Om een product te verwijderen, klik je op het rode -icoon achter het product.
  4. Klik op Maak Factuur om de factuur te maken.