Hoe boek ik een betaling rechtstreeks op een grootboek?

Met de “saldi kas/bank” functionaliteit kun je financiële transacties in Animana bekijken, toevoegen en bewerken. Je boekt een transactie via saldi kas/bank als je die transactie niet openbaar wilt hebben voor alle medewerkers (kluis naar bank bijvoorbeeld), als het transacties op een bankboek betreft die je handmatig wilt boeken of als je gebruikmaakt van tussenrekeningen en daartussen moet overboeken. Dit artikel legt uit hoe je een betaling rechtstreeks op een grootboek boekt.

Voordat je begint

This is box title

Om financiële gegevens te kunnen bewerken, heb je de juiste toegangsrechten nodig. Toegangsrechten kunnen door de beheerder worden aangepast in cog > Algemene Instellingen > Beheer Toegangsrollen.

Stappenplan

This is box title
In dit voorbeeld ontvang je een betaling van CCV op je bankrekening. CCV-pinbetalingen worden bij het afrekenen in Animana op een tussenrekening in Animana geboekt. CCV keert de betalingen later aan je uit via de bank. Deze betalingen moet je dan in Animana van de tussenrekening naar je bank boeken.
  1. Ga naar  > Financieel > Saldi Kas/Bank.
  2. Klik bovenaan op het jaartal (het boekjaar) waar je de transactie aan wilt toevoegen.
  3. Zoek in de lijst het bankboek waar je de transactie aan wilt toevoegen en klik aan de rechterzijde daarvan op Nieuwe Transactie Toevoegen.
  4. Op de volgende pagina klik je aan de linkerzijde op de knop Toon Grootboeken.
  5. In het midden van het scherm zie je nu een overzicht van de grootboeken in je Animana account. Zoek het juiste grootboeknummer in de lijst. Voor elk grootboeknummer zijn er 2 regels in het overzicht; de ene om op te boeken (“naar”) en de andere om van af te boeken (“van”). In dit voorbeeld kiezen we voor het grootboek 1120 pin en de richting “van”.
  6. Klik op het blauwe pijltje rechts naast het juiste grootboeknummer en de juiste richting (van of naar).
  7. Aan de rechterzijde kun je nu de betaalgegevens verder invullen. Zorg ervoor dat de datum die staat ingevuld bij “betaald op” hetzelfde is als de datum van deze transactie.
  8. In het veld “bedrag” vul je het bedrag in van de betaling.
  9. Het veld “Bankafschriftnr” is bedoeld om transacties te groeperen. Je kunt hier het volgnummer van je bankafschrift in vermelden (als het een betaling via/van de bank betreft) of bijvoorbeeld het cijfer van de week.
  10. Vul indien gewenst een aanvullende “betalingsomschrijving” in.
  11. Zorg ervoor dat jouw naam staat ingevuld bij “Geaccepteerd door”.
  12. Klik op Opslaan.

De transactie is toegevoegd aan een tabel waarin je alle transacties ziet van dit boekjaar.