Hoe stel ik in Firefox automatisch (stil) printen met Adobe in?

Animana ondersteunt printen via Adobe Acrobat. Om automatisch te kunnen printen (dit houdt in dat het etiket of de brief met één klik op het printer-icoon direct wordt geprint), moeten bepaalde instellingen gedaan worden. Dit artikel legt uit welke instellingen dat zijn. Het is belangrijk om de vermelde instructies in precies de juiste volgorde uit te voeren. De aanpassingen hoeven maar eenmalig per browser/computer gedaan te worden.

Voordat je begint

This is box title
  • Installeer Mozilla Firefox Web browser (nieuwste versie). Firefox is de aanbevolen webbrowser voor Animana. Als je deze browser nog niet hebt geïnstalleerd, kan dat gratis via deze link: https://www.mozilla.org/nl/firefox/new/
  • Installeer Adobe Acrobat Reader DC (nieuwste versie). Als je dit programma nog niet hebt geïnstalleerd, kan dat gratis via deze link: https://get.adobe.com/nl/reader/
  • Volg de onderstaande stappen pas als Firefox en Adobe Acrobat Reader zijn geïnstalleerd op je computer(s).

Stappenplan

1. Browserinstellingen

Firefox dient zo ingesteld te zijn dat Adobe Acrobat Reader automatisch wordt gebruikt als je browser een PDF document wil printen.
In de Gerelateerde artikelen vind je een link naar de uitleg hoe je deze instellingen kunt doen.

2. Computerinstellingen

De volgende stappen leggen uit hoe je een bestand genaamd SilentPrint.js op je computer installeert. Dit bestand is nodig om het printproces te versoepelen.

This is box title
  • Om de stappen uit te kunnen voeren, kan het zijn dat je beheerdersrechten nodig hebt op je computer. Mocht je foutmeldingen zien die aangeven dat je account niet genoeg rechten heeft, neem dan contact op met de IT-beheerder van jullie praktijk.
  • Mocht je anti-virusprogramma voorkomen dat je het vermelde bestand kan downloaden, schakel dan (eventueel in overleg met de IT-beheerder van jullie praktijk) het anti-virusprogramma uit en probeer het opnieuw. Vergeet niet om deze naderhand weer te activeren!

Heb je een Windows computer of op een Mac computer? Maak hier onder een keuze:

Windows gebruikers

Het bestand SilentPrint.js file op een Windows computer zetten

Om het printproces te versoepelen, dien je het bestand “SilentPrint.js” op je Windows computer op te slaan. Doorloop hiervoor de volgende stappen:

1. Klik met de rechtermuisknop op deze link en klik op Sla link op als..
  2. Zodra er een nieuw venster is geopend, klik dan aan de linkerzijde op Bureaublad en klik op Opslaan.
  3. Ga naar het Windows startmenu en typ in de zoekbalk het volgende in: ‘Uitvoeren’. Klik het eerste resultaat aan om de applicatie te openen. Als alternatief kun je het Windows teken op je toetsenbord ingedrukt houden en tegelijkertijd de R indrukken. Het volgende venster verschijnt:

4. Kopieer en plak nu de volgende tekst: C:\Program Files (x86)\Adobe\Acrobat DC\Acrobat\Javascripts
  5. Druk op Enter op je toetsenbord of klik op OK.
    Als Windows de betreffende map niet kan openen, probeer dan de alternatieve link: C:\Program Files\Adobe\Acrobat DC\Acrobat\Javascripts
  6. Kopieer het SilentPrint.js bestand van je bureaublad naar de map die je zojuist hebt geopend, zoals hieronder weergegeven:
  7. Verwijder het SilentPrint.js bestand van je bureaublad.
  8. OPTIONEEL: Mocht Adobe Acrobat Reader al opgestart zijn, sluit deze dan nu af en start hem opnieuw op. Doe je dit niet, dan zal Adobe Acrobat Reader het nieuwe bestand niet herkennen.

Dat was het, je kunt nu gebruikmaken van de juiste instellingen! Wij willen je erop attenderen dat Adobe Acrobat Reader wel open blijft staan tijdens en na een printopdracht. Door veranderingen die Firefox heeft aangebracht, is het niet meer mogelijk om Adobe Acrobat Reader automatisch te sluiten na het uitprinten van een etiket of brief.

Mac gebruikers

Het bestand SilentPrint.js file op een Mac zetten

Voor Mac gebruikers is het proces iets anders. Doorloop de volgende stappen:

1. Open de Finder applicatie en klik op Gaan en klik vervolgens op Ga naar map…

2. Selecteer en kopieer het volgende stukje tekst: /Users/USER_NAME/Library/Application Support/Adobe/Acrobat/DC/
    Let op dat USER_NAME vervangen dient te worden met de gebruikersnaam waar je op bent ingelogd op je Mac. In dit voorbeeld is de gebruikersnaam Support, dus het stukje tekst ziet er dan als volgt uit: /Users/Support/Library/Application Support/Adobe/Acrobat/DC/. Zodra je de juiste gegevens hebt ingevuld, klik je op Gaan.
  3. Klik met de rechtermuisknop aan de rechterzijde van dit venster (waar alle mappen en bestanden getoond worden) en selecteer vervolgens Nieuwe Map. Noem deze map: JavaScripts. Belangrijk: sluit dit venster niet, want je hebt deze later nog nodig.
  4. Nu moeten we het bestand downloaden die het printen mogelijk maakt. Klik met de rechtermuisknop op deze link en klik vervolgens op Sla link op als..
  5. Zodra je de keuze krijgt om dit bestand ergens op te slaan, kies dan voor je bureaublad.
  6. Zodra het bestand is gedownload ga je naar je bureaublad. Klik met de rechtermuisknop op het bestand SilentPrint.js en klik dan vervolgens op Kopieer SilentPrint.js

7. Ga terug naar Finder en open de map die je in stap 3 hebt aangemaakt.
  8. Klik met de rechtermuisknop op de JavaScripts map en klik vervolgens Plak bestand

9. OPTIONEEL: Mocht Adobe Acrobat Reader al opgestart zijn, sluit deze dan nu af en start hem opnieuw op. Doe je dit niet, dan zal Adobe Acrobat Reader het nieuwe bestand niet herkennen.

Dat was het, je kunt nu gebruikmaken van de juiste instellingen! Wij willen je er op attenderen dat Adobe Acrobat Reader wel open blijft tijdens en na een printopdracht. Door veranderingen die Firefox heeft aangebracht, is het niet meer mogelijk om Adobe Acrobat Reader automatisch te sluiten na het uitprinten van een etiket of brief.

3. Verwijder de tijdelijke bestanden

Firefox slaat tijdelijk de PDF-bestanden op zodra je via Animana een printopdracht uitvoert. Deze tijdelijke bestanden worden automatisch van je computer verwijderd zodra je Firefox afsluit. Het handmatig verwijderen van deze bestanden is daarom niet meer nodig.