Welke hardware/software is nodig om IDEXX Animana te kunnen gebruiken?

IDEXX Animana is een webgebaseerde applicatie, die in “de cloud” draait. Dit betekent dat het alleen nodig is om een een moderne webbrowser en een internetverbinding te hebben om toegang te krijgen. IDEXX Animana draait op desktop computers, laptops, tablets en smartphones. Uiteraard dien je wel verbinding te hebben met het internet. De richtlijnen hieronder zetten onze huidige technische aanbevelingen uiteen om de beste gebruikerservaring te bewerkstelligen.

Hardware

De richtlijnen hieronder geven een overzicht van onze huidige aanbevelingen op het gebied van hardware. Op dit moment valt hardware- en systeembeheer, inclusief netwerkbeheer en de installatie van hardware, buiten het bereik van onze bestaande diensten. Als je nieuwe hardware aanschaft, raadpleeg dan je systeembeheerder of hardwareleverancier. Indien je beperkte (of geen) kennis hebt van hardware of systeembeheer, overweeg dan om dit uit te besteden.

This is box title
Belangrijk voor nieuwe praktijken: zorg ervoor dat je (nieuwe) hardware tenminste twee weken voor je livedatum is geïnstalleerd en geconfigureerd voor gebruik. Dit geeft jou (en je systeembeheerder) de tijd om je netwerk en hardware te testen met Animana (dit zou ook het netwerk van printers moeten omvatten, indien van toepassing).

Systeemspecificaties voor laptop- en desktopcomputers

BetreftVereisten
Harde schijfGeen specifieke eisen voor Animana.
GeheugenDe eisen zijn afhankelijk van de computer, het besturingssysteem en de aanvullende software die je op het werkstation gebruikt. 4GB of meer wordt aanbevolen.
CPUWe adviseren een 64-bits besturingssysteem. Intel Core aanbevolen. We hebben gezien dat Celeron en Atom processoren minder goed werken wanneer Animana samen met andere applicaties (e-mail, documenten etc.) op de computer wordt gebruikt.
PoortenRandapparatuur en laboratoriumapparatuur van derden kunnen vereisen dat de computer een of meer fysieke communicatiepoorten heeft. Vraag bij de leverancier van je analyseapparatuur na welke aansluitmogelijkheden er beschikbaar zijn.
Beeldschermresolutie1920×1080px (Full HD) of hoger wordt ondersteund. Een lagere schermresolutie kan leiden tot problemen met Animana functionaliteit. Klik hier om je huidige resolutie te zien.
This is box title
Terminal servers en terminals worden niet aanbevolen vanwege de resolutie en de snelheid van de processor. Een Windows 2012-server zou kunnen worden gebruikt als een PC, maar ’thin’ clients (computers zonder harde schijf) zullen doorgaans slecht presteren via de browser.

Software

Lees verder om te leren welke andere software Animana nodig heeft om soepel te kunnen draaien.

Welke besturingssystemen zijn compatibel met IDEXX Animana?

• Windows 10 bijgewerkt naar 21H2 of hoger
  • Mac OS (laatste versie)
  • iPhone/iPad IOS: (laatste versie)*

* Printresultaten op mobiele apparaten kunnen variëren. Het is mogelijk om in te loggen met een iPad/tablet maar de ervaring is geoptimaliseerd voor desktopgebruik.

Welke webbrowser moet ik gebruiken voor Animana?

Animana kan gebruikt worden met de laatste versie van alle moderne browsers, maar we bevelen met name Google Chrome aan voor de beste gebruikerservaring. Apple-gebruikers kunnen Safari gebruiken, maar hiermee kunnen de prestaties achterblijven.

In de sectie Gerelateerde artikelen onderaan vind je informatie over de instellingen van Firefox en Chrome.

Welke andere software is nodig?

Naast een webbrowser heeft Animana ook een PDF-lezer nodig, zoals Acrobat reader, om het printen van facturen en etiketten mogelijk te maken.

Voor röntgenbeeldvorming en de interne analysers moet ook Java/OpenJDK worden geïnstalleerd.

In de sectie Gerelateerde artikelen onderaan vind je handleidingen om deze software te installeren.

This is box title
Zorg ervoor dat alle software altijd is bijgewerkt. Update deze software dus regelmatig. Hiermee heb je altijd de beste en meest veilige gebruikerservaring.

Internet en connectiviteit

Welke internetsnelheid is nodig om Animana te gebruiken?

IDEXX Animana heeft slechts een eenvoudige internetverbinding nodig. Een internetverbinding waarmee je toegang hebt tot dagelijks gebruikte websites is voldoende om de applicatie succesvol te gebruiken. Voor optimaal gebruik adviseren wij een internetverbinding via kabel of glasvezel. De totale benodigde capaciteit is afhankelijk van het aantal computers dat aangesloten is op het netwerk en welke andere applicaties draaien op de computers.

Om vast te stellen welke internetsnelheid het meest geschikt is voor je praktijk, neem je het volgende in acht:

• Hoeveel medewerkers zullen Animana tegelijkertijd gebruiken ?
  • Zijn er frequente activiteiten op het internet die veel dataverkeer met zich meebrengen? Bijvoorbeeld:
    • Downloaden of uploaden van grote bestanden
    • Versturen van digitale foto’s
    • DICOM-verbinding voor medische foto’s (Röntgen, CT-Scan etc…)
    • Video streaming
    • Telefoongesprekken (VOIP, Skype, …)

Voor een gemiddelde praktijk raden raden wij een snelheid van minimaal 4 megabit per seconde (Mbit/s) aan en een uploadsnelheid van 2 Mbit/s per werkstation aan. Grotere praktijken, die gebruikmaken van meerdere applicaties, kunnen al snel meer nodig hebben. Je kunt je huidige internetsnelheid meten op de volgende websites: www.speedtest.net of www.speedof.me

Reserve internetverbinding

IDEXX Animana biedt volledige ondersteuning voor het gebruik van mobiel internet door middel van dongles (ook bekend als 3G/4G-dongle). Dongles zijn een betrouwbare back-up voor als er storingen zijn met je breedband internetverbinding. Wij raden je aan om een back-up prepaid simkaart voor mobiel internet beschikbaar te hebben. Een prepaid simkaart kost niets als de verbinding niet wordt gebruikt.
Een ander alternatief is om bij nood vanuit een mobiele telefoon een persoonlijke WiFi hotspot aan te maken, of laptops te gebruiken met een ingebouwd 4G-modem.

Meer informatie over het instellen van een persoonlijke hotspot op een iPhone vind je hier: https://support.apple.com/nl-nl/HT204023

Interne netwerkbenodigdheden

Een standaard bekabeld LAN-netwerk (CAT5) is aanbevolen, maar als je een goede dekking hebt, is draadloos (WiFi) ook acceptabel.

Connectiviteit IDEXX VetLabStation

Er is minstens één Windows-computer nodig op het netwerk om speciale software te draaien die de IDEXX VetLabStation labapparatuur aan Animana koppelt. Houd hier rekening mee bij het werken in een Mac-omgeving.

Je vindt een link naar meer informatie over de IVLS instellingen in de sectie Gerelateerde artikelen hieronder.

Printers in Animana

Printers moeten netwerkgereed zijn en moeten door je systeembeheerder worden geïnstalleerd en geconfigureerd voor gebruik op elke computer waarvan je wilt printen. Animana drukt af door eerst een PDF te genereren, die vervolgens naar je printer wordt gestuurd. De richtlijnen voor het instellen van printers vind je in de sectie Gerelateerde artikelen hieronder.

Als je geen testpagina kunt afdrukken vanuit de afdrukinstellingen van je besturingssysteem, neem dan eerst contact op met je IT-specialist/installateur om het probleem op te lossen.

This is box title
Disclaimer: houd er rekening mee dat IDEXX Animana niet verantwoordelijk is voor functionaliteitsproblemen veroorzaakt door problemen met je hardware. Wij raden je aan een systeembeheerder in te huren voor het beheren en onderhouden van je hardware.

Standaardprinters

IDEXX Animana kan met elk type (A4-)printer communiceren, op voorwaarde dat er bij de fabrikant van de hardware voor het betreffende besturingssysteem op je computer/laptop stuurprogramma’s beschikbaar zijn. Het is aanbevolen om een netwerkprinter te gebruiken.

Let op: ‘one click’ of ‘silent printing’ – slechts eenmalig hoeven te klikken op het printicoon om zowel het PDF-document aan te maken als af te drukken – werkt alleen in Microsoft Windows-omgevingen. In een Mac OS-omgeving zal een klik op het printicoon in Animana het PDF-document aanmaken, openen en afdrukken, maar je zal het PDF-document handmatig moeten sluiten. Meer informatie vind je hieronder in de sectie Gerelateerde artikelen.

Etiketprinters

Ook etiketprinters dienen Windows aangestuurd te zijn. De etiketprinters dienen netwerkgereed te zijn en dienen allemaal van hetzelfde type/model te zijn.

This is box title
Als je verschillende locaties hebt van je praktijk, dient elke locatie hetzelfde type/model etiketprinter te hebben. Animana ondersteunt één etiketformaat.

Kassalades

Kassalades kunnen worden aangesloten en bediend vanuit IDEXX Animana, mits ze zijn aangesloten via de poort aan de achterkant van een kassabonprinter. Epson kassabonprinters hebben meestal deze functionaliteit.