In focus: Landbouwhuisdieren

Heb je een dierenartsenpraktijk die landbouwhuisdieren en paarden behandelt, dan heb je in je praktijkmanagementsysteem net even een andere behoefte. In Animana kun je zowel gezelschapsdieren als landbouwhuisdieren en paarden ‘houden’. En voor landbouwhuisdieren en paarden bieden we je de extra functionaliteiten die je nodig hebt voor o.a. verslaglegging. Op deze pagina vind je alle informatie en veelgestelde vragen over het werken met landbouwhuisdieren in Animana.

Veelgestelde vragen

Algemene vragen

Kan ik een apart briefhoofd instellen voor mijn verschillende afdelingen?
Ja, dat kan. Als als je landbouwhuisdieren afdeling bijvoorbeeld een ander adres, telefoonnummer of bankrekening heeft dan je paarden afdeling, is het handig om per afdeling of locatie deze gegevens te vermelden op je briefhoofd.

Zie het artikel: Hoe pas ik mijn briefhoofd- en voet aan?

This is box title
Tip: vermeld in dit geval deze locatiespecifieke gegevens ook bij de algemene instellingen in je account (cog> Algemene instellingen > Algemene instellingen > tabblad Factuur > velden “factuurtekst” en “factuurtekst herinnering”).

Meer informatie vind je in deze artikelen:

Kan ik voor de landbouwhuisdieren een andere e-mailafzender instellen dan voor gezelschapsdieren/paarden?
Ja dat kan. Je maakt dan aparte locaties aan en dan kan er vanuit de locatie worden gemaild. Als je meerdere locaties hebt in je account, is het handig om te weten dat:

• Voor maandrekeningen het e-mailadres wordt gebruikt van de locatie waar de meeste productregels zijn ingevoerd.
  • Voor mailing (nieuwsbrieven) het afzender e-mailadres wordt gebruikt dat staat ingevuld bij cog> Algemene instellingen > Algemene instellingen > tabblad mailing > veld “e-mail”.

Meer informatie vind je in deze artikelen:

Kan ik intern een bericht sturen aan bijvoorbeeld alleen mijn landbouwhuisdieren collega's?

Ja, dat kan. Je moet hiervoor gebruikersgroepen instellen in de algemene instellingen van je Animana account. Dan kun je bij de interne berichten die groep gebruikers kiezen. Zie de artikelen:

Kan ik snel een groep producten voor een standaardhandeling toevoegen aan een dier of koppel?

Ja, je kunt hiervoor combi-producten aanmaken. Zie:

Kan ik een cliënt zoeken op basis van een UBN nummer?

Ja, je vult dan in het zoekveld bovenaan het UBN nummer in.

Zie het artikel: Hoe zoek ik een cliënt in Animana?

Kan ik vanuit een koppeldossier direct inloggen op Veekijker (VeeOnline) van de GD?

Ja, wanneer een koppeldossier als diersoort varken heeft en er is een UBN ingesteld bij de cliëntdata (of koppeldata) in Animana, dan verschijnt er in het kader bij de koppelgegevens een link om direct naar de website van de GD te gaan. Daar kan je inloggen met je eigen inloggegevens.

Financiële vragen

Algemeen

Kan ik een lijst maken van de cliënten die een betalingsregeling hebben?

Ja, dat kan. Je hebt hiervoor wel de juiste toegangsrechten nodig in je account. Toegangsrechten kunnen door de beheerder worden aangepast in cog  > Algemene Instellingen > Beheer Toegangsrollen.

Je gaat dan naar img_5c389ec0d5d1b> Financieel > Maandrekeningen > Overzicht eigenaren.

Hier kun je bovenaan de pagina de volgende opties aanklikken:

• wanbetaler
  • betalingsregeling
  • automatische incasso
  • geen administratiekosten
  • blokkeer facturering
  • btw-nummer
  • factuur naar dierenarts
  • is client van

Zodra je op een van deze opties klikt, wordt er een lijst getoond van de cliënten die als zodanig in je account staan gemarkeerd. Als je dus een lijst wilt zien van de cliënten met een betalingsregeling, klik je bovenaan op Betalingsregeling. De lijst kun je vervolgens exporteren naar Excel of .pdf door op het gewenste icoon te klikken onderaan de lijst.

Kan ik een apart e-mailadres registeren voor de facturen van een cliënt?

Het e-mailadres van een cliënt wordt voor alle communicatie gebruikt, dus zowel voor facturen als logboeken en dergelijke. Het is dus niet mogelijk om een apart e-mailadres in te stellen en deze te markeren als het e-mailadres voor facturen.

Als oplossing zou je hier wel een verzorger voor kunnen aanmaken en deze koppelen aan deze cliënt. Facturen worden namelijk alleen naar een eigenaar gestuurd, niet naar een verzorger.

Zie het artikel: Hoe kan ik de verzorger van een patiënt instellen?

Kan ik meerdere bankrekeningen aanmaken?
Kan ik werken met kostenplaatsen?

Ja, dat kan. Je hebt hiervoor wel de juiste toegangsrechten nodig in je account. Toegangsrechten kunnen door de beheerder worden aangepast in cog  > Algemene Instellingen > Beheer Toegangsrollen.

Kostenplaatsen kunnen worden aangemaakt in img_5c389ec0d5d1b> Financieel > Kostenplaatsen. Daarna worden extra velden zichtbaar bij het inboeken van inkoopfacturen. Optioneel kunnen kostenplaatsen ook gekoppeld worden aan factuurtypes (mits ze overeenkomen).

Kan ik hetzelfde product verschillend prijzen voor verschillende dieren?

Ja, dat kan door subproducten te maken.

Zie het artikel: Hoe kan ik subproducten gebruiken om de voorraad bij te houden op ander product?

Kan ik pro-forma facturen maken?

Nee, dit is niet mogelijk. Indien gewenst kan er een prijsindicatie in het patiënt- of koppeldossier worden gemaakt. Voor het controleren van de factuurregels door de dierenarts kan dan het overzicht van ongefactureerde regels worden gebruikt (img_5c389ec0d5d1b> Financieel > Ongefactureerd).

Factureren

Kan ik gezelschapsdieren, paarden en landbouwhuisdieren apart factureren op afwijkend briefpapier?

Ja, dat kan via maandrekeningen.

Zie het artikel: Hoe stel ik maandfacturatie in?

Kan ik per factuurtype een andere factuurtekst tonen?

Ja, je kunt via factuurtypes een tekst toevoegen aan een factuurtype.

Zie het artikel: Hoe maak ik een nieuw factuurtype aan?

Kan ik bij een klant meerdere factuurtypes instellen?
Nee, Animana maakt op basis van de aangemaakte factuurtypes in je algemene instellingen automatisch een splitsing op diersoort. Dus een cliënt met zowel runderen, honden en paarden krijgt hoogstwaarschijnlijk drie facturen.

Je zou kunnen overwegen om een cliëntspecifiek factuurtype in te stellen. Hierbij wordt een afwijkend factuurtype ingesteld bij een individuele cliënt en alle dieren van deze cliënt worden dan op dit factuurtype gefactureerd.

Zie het artikel: Hoe maak ik een nieuw factuurtype aan?

Kan ik voor één diersoort meerdere factuurtypes aanmaken?
Nee, want in Animana worden factuurtypes gekoppeld aan een diersoort. Dit betekent dat je een diersoort slechts aan één factuurtype kunt koppelen.

Zie het artikel: Hoe maak ik een nieuw factuurtype aan?

Kan ik een factuur naar een ander adres sturen?

Ja, dat kan als er bijvoorbeeld sprake is van een verzorger. Facturen worden dan automatisch naar de eigenaar verstuurd en niet de verzorger.

Zie het artikel: Hoe kan ik de verzorger van een patiënt instellen?

Maandrekeningen

Kan ik maandrekeningen maken voor alleen landbouwhuisdieren en/of paarden?

Ja, dat kan. Je kunt dan filteren op factuurtype en/of maandrekeninghouder.

Zie het artikel: Hoe stel ik maandfacturatie in?

This is box title
Laat je de eerste keer begeleiden door een medewerker van ons Customer Support team om je ervan te verzekeren dat alles goed gaat. Het maken van maandrekeningen kan namelijk niet ongedaan worden gemaakt.

Kan ik betalingskortingen toepassen?
Ja, dat kan in de instellingen van factuurtypes. Betalingskortingen werken alleen als de facturatie plaatsvindt via maandrekeningen.

Zie het artikel: Hoe kan ik een betalingskorting instellen?

Kan ik omzetkortingen toepassen?

Ja, dat kan in de instellingen van factuurtypes. Omzetkortingen werken alleen als de facturatie plaatsvindt via maandrekeningen.

Zie het artikel: Hoe kan ik een omzetkorting instellen?

Let op dat in de productgroepen ingesteld moet worden of omzetkorting toegepast mag worden op de productgroep.

Automatische incasso (SEPA)

Kan ik facturen incasseren via automatische incasso?
Kan ik automatische incassokortingen instellen?

Ja, dat kan via de maandfacturatie instellingen van je factuurtypes.

Zie het artikel: Hoe kan ik een incassokorting instellen?

Prijzen

Kan ik alvast mijn prijzen updaten zonder dat de nieuwe prijzen gebruikt worden?
Nee, dit is niet mogelijk. Bij het opslaan van een prijswijziging worden de aanpassingen direct doorgevoerd.

Zie het artikel: Hoe pas ik mijn prijzen aan?

Kan ik met terugwerkende kracht een prijscorrectie doorvoeren nadat ik een prijsupdate heb gedaan?
Ja, dat kan.

Zie het artikel: Hoe pas ik mijn prijzen aan?

Overige informatiebronnen